“Kahramanmaraş Merkezli Depremin Ardından Yetim ve Öksüz Kalan Çocuklara Destek Veriliyor”

En kıymetli emanetler! Depremin en ağır bilançosu: 3 bin 500 çocuk yetim

Türkiye, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki depremle sallandı. Deprem, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve diğer 11 ilde büyük tahribat meydana getirdi. Bu olay, yüz yılın felaketi olarak anıldı ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Şehirler haritadan silinirken, en acı olaylar çocuklar tarafından yaşandı.

Deprem bölgesinde yer alan Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da bulunan 3.500 çocuk, deprem sonucunda annesini, babasını veya her ikisini enkaz altında kaybetti. Bu depremzedelerin 2.500’ü hala deprem bölgesinde birinci dereceden akrabalarının yanında yaşıyor. Diğer 1.000 çocuk ise başka illerde yaşayan birinci derece akrabalarının yanına gönderildi.

Refakatçisi (ailesi-yakını) olmayan 1.914 depremzede çocuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kaydedildi. Kimlik belirleme çalışmalarının ardından bu çocuklardan 1.850’si ailelerine veya birinci derecedeki akrabalarına teslim edildi. Hastanelerdeki tedavileri tamamlanan 40 çocuk ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kuruluşlara yerleştirilerek devlet korumasına alındı.

Yalnız kalan bir depremzede çocuk evlat edinilirken, diğer iki çocuk ise koruyucu ailelere yerleştirildi. Halen altı depremzede çocuğun hastanede tedavisi sürüyor. Maalesef, 15 depremzede çocuk hastanede tedavi görürken hayatını kaybetti.

Bu depremin ‘çocuk’ yönü – 3.500 çocuk ya annesini, ya babasını, ya da her ikisini kaybetti. – 2.500 çocuk hala deprem bölgesinde yaşamını sürdürüyor. – 1.000 çocuk ise diğer illerdeki birinci derece akrabalarına gönderildi. – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından toplam 1.914 çocuk kayıt altına alındı. – 1.850 çocuk ailelerine teslim edildi, 40 çocuk devlet korumasına alındı. – Bir çocuk evlatlık verildi, iki çocuk ise koruyucu ailelere teslim edildi.

Destek Sağlanıyor – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türk Kızılay gibi kuruluşlar, yetim ve öksüz kalan depremzede çocukların durumlarını düzenli olarak takip ediyor. Bu çocuklara psikososyal destek de dahil olmak üzere gerekli tüm yardımlar sağlanıyor. Türk Kızılay, yetim harçlığı, burs ve öğrenim desteği, etkinlik katılımı ve kariyer planlama gibi destekler sunmaktadır.