Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan’da İmzalanan Anlaşmalarla İşbirliği Güçleniyor

En büyük savunma! Suudi Arabistan’la 5 anlaşma

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ziyaret ettiği Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Al Salam Sarayı’nda gerçekleşen resmi törenle Veliaht Prens Selman tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetler arası bir görüşme sonrasında Veliaht Prens ile baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonucunda, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında yatırım, savunma sanayisi, enerji ve iletişim olmak üzere 5 alanda anlaşma imzalandı.

Doğrudan Yatırım Teşviki alanında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ile Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih tarafından imzalanan mutabakat zaptı ile Türkiye ile Suudi Arabistan arasında doğrudan yatırımların teşvik edilmesi konusunda işbirliği sağlandı. İletişim alanında da İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Suudi Arabistan Medya Bakanı Salman bin Yusuf Al-Dawsari tarafından imzalanan mutabakat zaptı ile iki ülke arasında iletişim konusunda işbirliği yapılmış oldu.

Savunma bakanlıkları arasında imzalanan uygulama planı ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman Al Suud, savunma konusunda işbirliği yapılacak şekilde bir anlaşmaya vardılar. Aynı şekilde, enerji alanında imzalanan mutabakat zaptı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdula-ziz bin Salman Al-Suud, enerji konusunda iki ülke arasında bir işbirliği sağlandığına dair anlaşma imzaladılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Veliaht Prens Selman’a Pamukkale beyazı rengindeki Togg’u hediye etti. Bu hediyeleşme sırasında Erdoğan ve Veliaht Prens Selman, Togg’ı incelediler ve daha sonra Veliaht Prens’in kullandığı Togg ile Erdoğan’ın oteline gitmek üzere hareket ettiler.

Ayrıca, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari tarafından imzalanan işbirliği sözleşmesi ile Baykar’ın AKINCI TİHA ihracatı ve işbirliği sağlayacağı bildirildi. Bu anlaşma ile Baykar AKINCI TİHA’larının Suudi Arabistan Ordusu’nun envanterine gireceği ve Baykar’ın eğitim, teknik destek ve lojistik hizmetleri sağlayacağı da belirtildi.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Baykar olarak Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile AKINCI İHA projeleri üzerinde uzun bir süredir çalışıyoruz. Dün Cumhurbaşkanı ve Prens arasında imzalanan anlaşma, milli teknoloji hamlemizin geldiği noktanın bir göstergesidir” şeklinde konuştu. Bu anlaşma sayesinde Baykar AKINCI TİHA’larının Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacağı da açıklandı.