“Sıcak Hava Dalgalarına Karşı Alınması Gereken Önlemler: İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’dan Öneriler”

Aşırı sıcaklarda yeni hayat... Binalar beyaza boyansın

İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcak hava dalgalarına karşı alınması gereken önlemleri açıkladı. Kadıoğlu, doğanın bir kanunu olan sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için yaşamımızı düzenlememiz ve önlem almamız gerektiğini belirtti. Özellikle kentlerde hava koridorları kapatıldığında ve deniz kıyısına yapılan set gibi binalarla birlikte sıcaklık artışı yaşandığını ifade etti. Kent ısı adasıyla birlikte iklim değişikliğini de dikkate aldığımızda, apartmanların üst katlarında yaşayan yaşlılar, çocuklar, obezler, kronik hastalığı olanlar ve yatalaklar için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Kadıoğlu, belediyelerin asfalt yolların bir kısmını ve meydanları beyaza boyamalarının gerekliliğine değindi. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerimizde ve Bodrum gibi açık renkli binaların boyanmasının önemini vurguladı. Kent ısı adasını azaltmak için yeşil çatılara daha fazla önem vermemiz gerektiğini belirtti. Beyaz çatılar güneş ışınlarını geri yansıtarak kent ısı adasının düşük olmasına yardımcı olur. Bu nedenle herkesin kendi başına renk seçme alışkanlığından vazgeçmesi ve yeşil çatıları tercih etmesi gerektiğini söyledi. Ağustos ve eylül aylarında sıcakların devam etme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.