Anadolu Parsı ve Diğer Koruma Altındaki Türler İçin Belirlenen Cezalar ve Tazminat Bedelleri Açıklandı

Bu canlılara dokunan yanar

Anadolu parsının, neslinin tamamen tükendiği düşünülen Anadolu’da yeniden ortaya çıktığı 2020 yılında Batı Akdeniz’de gerçekleştirilen bir fotokapana yakalandığı ortaya çıktı. Anadolu parsına zarar vermek kesinlikle yasaklanmış olup, bu türü tehlikeye atanlara verilecek tazminat bedeli tam olarak 1 milyon 200 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca, Anadolu parsı ve diğer koruma altındaki türler için belirlenen idari para cezaları ve tazminat bedellerinin yanı sıra, failler hakkında 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası da uygulanabileceği bildirildi.

Listede yer alan diğer türler için belirlenen tazminat bedellerine göz attığımızda ise şunlar ön plana çıkıyor: Anadolu yaban koyunu ve yaban koyunu için 600 bin TL, yaban keçisi için 300 bin TL, alageyik, çengel boynuzlu dağ keçisi için 200 bin TL, bozayı, çizgili sırtlan, karakulak ve kızıl geyik için 60 bin TL, Akdeniz foku için 25 bin TL ve caretta caretta için 25 bin TL tazminat talep edilebileceği belirtildi.

Son günlerde artan sıcak hava nedeniyle sıklıkla karşılaştığımız yılan türleri de bu dikkate alınarak ciddi ceza bedelleri ile karşı karşıya kalacaklar. Beyazbantlı dağ engereği, Wagner engereği, Anadolu engereği, Darevski engereği, Kafkas engereği ve Çoruh engereği için verilecek tazminat miktarı 18 bin TL olarak belirlendi.

Kuş türleri için belirlenen tazminat miktarlarına göre, atmacagiller ve doğangiller familyasında bulunan tüm türler için 22 bin TL tazminat talep edileceği açıklandı. Ayrıca bu kuşlara ait yumurtaların alınmasının da kesinlikle yasak olduğu vurgulandı.