Beyin Sağlığı İle İlgili Endişe Verici İstatistikler ve Gençler Arasında Artan Alzheimer Vakaları

Alzheimer ve MS’te ‘genç’ tehlike

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü’nde, dünya genelinde ve Türkiye’de beyin sağlığıyla ilgili endişe verici istatistikler verdi. Prof. Dr. Topçuoğlu’na göre, nörolojik bozukluklar, inme, Parkinson hastalığı, Multipl Skleroz (MS), epilepsi ve demans gibi hastalıklarla engellilik riskini arttırıyor. Bu hastalıklar, Alzheimer ve diğer demans türleriyle birlikte, günlük aktiviteleri kısıtlayarak bilişsel, fiziksel ve duygusal sorunlara yol açarak bir tür engellilik oluşturuyor. Dünya genelinde 50 milyon insanın Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor ve bu rakamın 2050’ye kadar üç kat artması bekleniyor.

Özellikle genç yaş gruplarında nadir olarak bilinen bir beyin ve omurilik hastalığı olan Multipl Skleroz (MS), önemli bir engelliliğe neden olabiliyor. MS hastaları, güçsüzlük, görme kaybı, dengesizlik gibi şikayetlerle karşı karşıya kalabilir ve bu da günlük işlerini zorlaştırabilir. Hastalar ayrıca anksiyete, depresyon, yorgunluk, idrara sık gitme ve idrar kaçırma gibi sorunlarla da karşılaşabilir. Türkiye’de her 100 bin kişiden 50 ila 100’ünde MS hastalığı bulunduğu tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Topçuoğlu, beyin sağlığını korumanın yollarını da açıkladı. Ona göre, nörolojik bozukluklar önlemeye yönelik çalışmalar devam ederse, 2040 yılına kadar bu hastalıkların yükünün yalnızca yüzde 23’ünün önlenebileceği tahmin edilmektedir. Beyin sağlığını korumak için düzenli egzersiz, yoga, pilates ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmak önemlidir.

Son zamanlarda Alzheimer hastalığına yakalanan insan sayısı artarken, hastalığa yakalanma yaşı da düşmektedir. Çin’deki bir hafıza kliniğinde görev yapan nörologlar, 19 yaşındaki bir genç erkeğe Alzheimer tanısı koydu. Daha önce hiç bu kadar genç birine Alzheimer teşhisi konulmamış olduğu için bu durum tarihe geçmiştir. Hastanın 17 yaşında hafıza kaybı yaşamaya başladığı belirtilmiş ve yapılan araştırmada beyinde hafıza ile ilgili bir bölge olan hipokampusta küçülme tespit edilmiştir. Bu teşhisten önce Çin’de en genç Alzheimer hastası 21 yaşındaydı.