Türkiye’nin Körfez Ziyaretinden İmzalanan Anlaşmalar ve Yeni İhracat Stratejisi Devam Ediyor

Kabine bugün toplanıyor... Yatırımların yol haritası

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı Körfez ziyaretinde, çeşitli konularda 18 anlaşma ve bir ortak bildiri imzalandı. Bu anlaşmalarda yatırım, sanayi, savunma, sağlık, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi gibi birçok alanda işbirliği yapıldı. Ayrıca BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile gerçekleşen görüşmede, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında toplamda 50.7 milyar dolarlık anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaların Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlayacağı değerlendirilerek, Kabine toplantısında konu ele alındı. Toplantıda, anlaşmaların hayata geçirilmesi için bir yol haritası belirlenecek.

Kabine toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, son dönemde alınan kararlarla ilgili bir sunum yapması bekleniyor. Bakan Şimşek, “Programımızın en önemli önceliklerinden biri ihracatın desteklenmesidir. İç talebi dengeleyici tedbirler alırken, ihracata da maksimum destek sağlayacağız. Yurtdışından elde ettiğimiz kaynakları ihracat ve yatırıma yönlendireceğiz” şeklinde konuşmuştu. Bu doğrultuda, Bakan Şimşek’in yeni süreçle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında Kabine üyelerini bilgilendireceği ifade ediliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da İstanbul’da İş Dünyası Temsilcileri ile gerçekleştirdiği İstişare Toplantısı’nda yapılan görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmenin ardından tahıl koridoru süreci gözlerden kaçmadı. Kabine toplantısının bir diğer önemli gündem maddesi, tahıl koridoru anlaşmasının uzatılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bir zamanda görüşme yapması planlanıyor. Toplantıda ayrıca, İsveç ve Danimarka’da Kuran-ı Kerim’e yapılan saldırılar da ele alınacak. İsveç’in NATO üyeliği ve AB-Türkiye ilişkileri de Kabine tarafından değerlendirilecek konular arasında yer alacak.