Türkiye’de Biyokaçakçılık: Doğal Varlıklarımızın Korunması İçin Verilen Mücadele

‘Kelebek’ hırsızları

Türkiye’de TARIM ve Orman Bakanlığı’nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ‘Biyokaçakçılık Bilgi Paylaşım Sistemi’ verilerine göre, 2007-2022 yılları arasında toplamda 87 biyokaçakçılık olayı gerçekleşti. Bu olaylarda hedeflenen, genellikle orkide (salep) türlerinin yanı sıra yumrulu ve soğanlı bitki türleri, yabani buğday, kuşlar, kelebekler, diğer böcek türleri, engerekler ve semenderler gibi canlıları yurtdışına kaçırmaktı.

Örneğin, Edirne’de Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan vatandaşı şüpheliler, 2007-2022 yılları arasında bitki, kelebek ve diğer böcekler ile trüf mantarını ülke dışına çıkarmaya çalışırken yakalanmıştır. Benzer şekilde, Antalya’da da İsveç, Belçika, Romanya, Almanya, İngiltere, Macaristan, Rusya ve Çek Cumhuriyeti vatandaşı olan şüpheliler, 2007-2022 döneminde kelebek ve diğer böcekler, kaplumbağa, salep, bitki özleri ve salyangoz gibi canlıları ülke dışına kaçırmak istemiştir.

DKMP Genel Müdürlüğü, biyolojik çeşitliliğin kötüye kullanılmasını ve zarar görmesini önlemek amacıyla biyokaçakçılara göz açtırmamakta.