“Lozan Barış Antlaşması’nın 100. Yıldönümünde Türk Milletinin Bağımsızlık İradesi”

Liderlerden Lozan mesajları

Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıldönümünde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk milletinin bağımsızlık iradesine vurgu yaparak şunları söyledi: “Lozan Barış Antlaşması, tarihimizde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu antlaşma sürecinde milletimizin tam bağımsızlık iradesi güçlü bir şekilde ortaya çıkmıştır. İstiklal Harbi’nde olduğu gibi, bugün de bu irade bize rehberlik ediyor ve mücadele azmi veriyor. Depremler sonrasında devletimiz ile milletimizin gösterdiği dayanışma, bu iradenin en somut örneğidir. Türkiye’nin vizyonu olan Türkiye Yüzyılı projemizin en önemli gücü, milletimizin kendi topraklarında onurlu, özgür ve başı dik bir şekilde yaşama sevdasıdır. Lozan Antlaşması’yla kazandığımız hakları korurken, ülkemizin kazanımlarını güçlendirmek için yeni hamleler yapacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizi bu anlamlı günde saygıyla anıyorum. Kahraman gazilerimizi minnetle anıyor, Rabb’im Türkiye’mizi daima güçlü kılsın.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Lozan Barış Antlaşması’nın mimarları olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’yü saygıyla anarak şunları söyledi: “Lozan’ın kıymetini bilmeliyiz. Bu antlaşma, ülkemizin tapu senedidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli mücadele kahramanlarımızın aziz hatıralarını saygı ve minnetle anıyor, Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yılını kutluyorum. Bu zaferin resmi bayram olarak kabul edilmesini sağlayacağız!”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Lozan Antlaşması’nın Sevr ihanetinin önüne geçtiğini belirterek şunları söyledi: “Lozan Antlaşması, Türkiye’nin kurucu belgesidir. Bu antlaşma, Milli Mücadele’nin sonucunu dünya çapında hukuki bir temele oturtmuştur. Ancak günümüzde Sevr hayranı bölücü ve teslimiyetçi çevrelerin Lozan Barış Antlaşması’nı sorgulama girişimleri görülüyor. Buna ek olarak, PKK’nın Lozan Antlaşması aleyhine propaganda yapmaya başlaması da tesadüf değildir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Lozan’ın 100. yıldönümünde, 2024 Mahalli İdareler Seçimleri’ne hazırlanma sürecini başlatmış durumdayız. Bu kararlı adımdan başarı ve uyumlu yönetimle umutlu bir geleceğe ulaşacağımızdan şüphemiz yoktur.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında Lozan Barış Antlaşması’nın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Tarihimizin bu önemli dönüm noktasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan edişini kutluyoruz. Tarihimizi kirletmek isteyenlere karşı mücadele ediyoruz. Lozan Barış Antlaşması, kazandığımız zaferin tapu senedidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele kahramanlarımızı bir kez daha saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Tarihimizi asla kirletemeyeceklerini biliyoruz. Kazandığımız zaferin üzerine inşa edeceğimiz bir geleceğe umutla bakıyorum.”