CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zoom Krizi: Parti Meclisi Toplantısı Gerilimli Geçti ve Güvensizlik Oyu Tartışmaları Başladı

Kılıçdaroğlu’ndan ‘Bırakmıyorum’ mesajı: Kaptan fırtınada gemiyi terk eder mi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğindeki Parti Meclisi (PM) toplantısı, ‘Zoom krizi’ nedeniyle büyük bir tartışmaya sahne oldu. Toplantı, 12 saatten uzun süren bir zaman dilimini kapsadı ve Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik eleştirilerle gerilim dolu geçti. Toplantıda görevden alınan örgütler hakkındaki oylama, “güvensizlik oyu” tartışmalarına neden oldu.

Toplantıda, PM üyelerinin 40’ı aşkın isim tarafından konuşmalar yapıldı ve zaman zaman sesler yükseldi. Kılıçdaroğlu, “Bu koltukta ömrümün sonuna kadar oturmayacağım. Ancak, sorumluluklarım var. Sizler fırtınadan bahsediyorsunuz. Kaptanın gemiyi bırakmasını istiyorsunuz. Fırtınada kaptan gemiyi terk eder mi? Sorumluluk siz almasanız bile, ben bunu üstleniyorum. Ben kaptanım, gemiyi limana götürmek benim görevim ve bunu başaracağım” şeklinde konuştu. Ayrıca Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından gündeme getirilen “gizli protokol” tartışmalarına da değinerek, “O dönemin şartlarına göre bakılmalı. Protokol, CHP ve Zafer Partisi arasında yapıldı” açıklamasını yaptı.

Kılıçdaroğlu, “Zoom” toplantısıyla ilgili “etik” tartışmaları da eleştirerek, “Bu tür toplantılar yapabilirsiniz, ben bunu normal karşılarım. Ancak, eğer bir sorun varsa bunun çözülmesi için birlikte bardağın dolu ve boş taraflarını görmeliyiz. Bunu başaracağız. Kimseyi dışlamam, ancak parti hiyerarşisinin göz ardı edilmesini, grubun yetkilisinin orada konuşmasını doğru bulmuyorum” dedi ve Grup Başkanı Özgür Özel ile Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın İmamoğlu başkanlığındaki toplantıya katılımlarını eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun “Değişim” yerine “yenilenme” ifadesini kullanarak, “Partinin önünü öngöremediğiniz alanlarda bile tamamen açacağım, bunu kısa sürede adımlarla gerçekleştireceğiz” sözleri ise kulislerde “normal kurultaydan önce tüzük kurultayı mı toplanacak” tartışmalarına neden oldu. PM üyeleri İmamoğlu’na sert eleştiriler yöneltince, Kılıçdaroğlu da “Ekrem Bey’i yıpratmayın, o bizim değerimizdir” şeklinde yanıt verdi.

Zoom toplantısı sırasında Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın “hainlik” ifadesini kullanması ise tartışmalara yol açtı. Eleştiriler arasında, “Partinin grup başkanı ve grup başkanvekilinin bir belediye başkanının toplantısına katılıp emir alır gibi görüntü vermesi doğru mu?” şeklindeki yorumlar da dile getirildi.

Kılıçdaroğlu, bu akşam milletvekilleriyle bir araya gelerek bir yemekte buluşacak. Ayrıca CHP Meclis grup toplantısına da katılarak bir konuşma yapacak.

Kılıçdaroğlu, Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıl dönümü vesilesiyle Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk ve İsmet İnönü’nün kabirlerine çelenk bıraktı.