Diyarbakır’da Hava Sıcaklığının Etkisiyle Kabaklı Göleti’ndeki Su Seviyesi Azaldı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Kabaklı Göleti, buharlaşma nedeniyle su kaybına uğradı. Gölette bulunan binlerce kuş türü, su kaybı sebebiyle zorluklar yaşamaktadır. Sıcaklıkların 40 dereceye kadar çıktığı Diyarbakır’da leylek, balıkçıl, düdükçün, toygar, güvercin, saka, tahtalı, kızılbacak ve uzun bacaklılar gibi farklı kuş türlerini besleyen göletin su seviyesi 10 metre geriledi. Havadan çekilen görüntülerde göletin son hali ortaya konulurken, bazı kuşların da hayatını kaybettiği görüldü.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, konuyla ilgili şunları belirtti: “Çevredeki göletler, göller, dereler ve çaylar kurudu. Bu nedenle kuşlar, özellikle bu korunaklı alanı tercih etmeye başladı. Son olarak 7 Temmuz tarihinde bu bölgedeydik. 17 gün sonra aynı yere baktığımızda, su seviyesinin ciddi bir şekilde düştüğünü hatta metrelerce geri çekildiğini gözlemledik. Diyarbakır merkezde 200’den fazla kuş türü bulunmaktadır ve bunların büyük bir çoğunluğu yıl boyunca Kabaklı Göleti’nde gözlemlenebiliyordu. Maalesef bu suyun azalması, kuşların beslenme ve barınma açısından ne kadar sıkıntı yaşadıklarını gösteren bir göstergedir.”
Bölgedeki suyun korunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, şunları söyledi: “Bu dönemde canlılar, yavrularını yuvadan büyütüp ayrılıyorlar. Şu anda yavrular beslenmeye başladı ki, yoğun bir şekilde göçe hazırlanmış olsunlar. Eğer bu suları kaybedersek, kuşların büyük bir çoğunluğu göçe başlamadan telef olma riskiyle karşı karşıya kalacak. Önümüzdeki yıllarda bu türleri görememe durumuyla karşılaşabiliriz. Bu yüzden toplumun tüm kesimlerinin kamu, özel, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar olarak birlikte hareket etmeli, tedbirler almalıyız.”