“İstanbul’da Rekor Sıcaklık Sonrası Yağmur ve Fırtına Etkisi”

Sıcaklık rekoru sonrası İstanbul'da gök gürültülü yağmur! Meteoroloji'den yeni hava durumu raporu

İstanbul’da Şile ilçesi, dün saat 14.50 itibarıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesindeki verilere göre en yüksek sıcaklığa sahip oldu ve 43.4 derece ölçüldü. Sıcaklık Çekmeköy’de 41.7 derece, Eyüpsultan’da ise 40.4 derece olarak kaydedildi. İstanbul’un daha önceki en yüksek sıcaklık rekoru ise 13 Temmuz 2000 tarihinde, 40.6 derece olarak ölçülmüştü.

İstanbul’a rekor sıcaklığın ardından bugün gök gürültülü ve şimşekli yağmur etkisini gösterdi. Meteoroloji’nin yeni hava durumu raporunda, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden yüksek seyrettiği göz önüne alındığında, Perşembe gününden itibaren kuzeybatı kesimlerden başlayarak sıcaklıkların azalacağı ve mevsim normallerine, bazı bölgelerde ise mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor” denildi.

Kocaeli’de ise gün içinde 41 derece sıcaklık ölçüldü, bu da 13 Temmuz 2000 tarihinden bu yana en yüksek sıcaklık olarak kaydedildi. Ancak gece saat 04.00 sularında sıcaklık aniden düşerek yerini bir fırtınaya bıraktı. Kısa süreli fırtınada, zaman zaman gök gürültüsü de duyuldu. Açık kafelerde oturan vatandaşlar bir süreliğine dışarıya çıkmakta zorlandı. Neyse ki fırtına etkisi kısa sürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, akşam saatlerinde yağmur bekleniyor.

“Fırtınadan dolayı kimse dışarıya çıkamıyor” diyen Malik Yazıcı, dün yaşanan sıcaklığın ardından insanların fırtınadan dolayı dışarı çıkmakta zorluk çektiğini ifade etti. Su fıskiyelerinin insanları serinlettiği Seha Park’ta güzel bir hava olduğunu belirtti ancak fırtınanın bazı insanlar için sıkıntı yaratabileceğini söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre, ülkemizin kuzey kesimleri parçalı bulutlu, Trakya Kesimi, Batı Karadeniz (Sinop hariç), Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Bursa, Eskişehir, Çankırı, Kars ve Ardahan çevreleri ile Balıkesir ve Kütahya’nın kuzeyi, Ankara’nın kuzey ve batı kesimlerinde yerel sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı olacağı tahmin ediliyor. Diğer bölgelerde ise az bulutlu ve açık bir hava bekleniyor.

Batı kesimlerde hava sıcaklığı 8 ila 12 derece azalacak, iç ve doğu kesimlerde ise 4 ila 6 derece artacak. İç Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli rüzgar (40-60 km/saat) bekleniyor, bu nedenle olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalı.