Emine Erdoğan Başkanlığında BM Sıfır Atık Danışma Kurulu İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

‘Geri kazanımda hedef yüzde 65’

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in önerisiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başkanlığını üstlendiği BM Sıfır Atık Danışma Kurulu’nun çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ilk toplantısı hakkında yeni bir haber metniyle karşınızdayız. Kurulun yönlendirdiği toplantıya Türkiye’den BM-Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif moderatörlük yaptı.

Emine Erdoğan, BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı olarak yaptığı konuşmada, danışma kurulunun ilk resmi toplantısının 31 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirileceğini duyurdu. Konuşmasında şunları dile getirdi: “5 yıl öncesine göre geri dönüşüm oranımız %13’ten kısa bir süre içinde %27.2’ye, 2022 yılında ise %30’a yükseldi. Hedefimiz ise 2035 yılında %65’e ulaşmak. Bu başarılar sayesinde 2 bin futbol sahası büyüklüğünde araziyi koruduk ve 2 milyondan fazla ailenin bir yıllık su ihtiyacına denk gelen suyumuzu koruduk. Aynı zamanda, 200 binden fazla ailenin bir yıllık enerji ihtiyacına denk gelen enerji tasarrufu sağladık ve binlerce vatandaşımıza yeni istihdam fırsatları sunduk. Bugün geldiğimiz nokta umut verici olsa da, daha kat edeceğimiz uzun bir yol var ve bu yolu sizlerle birlikte yürüyeceğiz.”

Emine Erdoğan, kurul üyelerine dünyanın ortak evimiz olduğunu hatırlatarak karşı karşıya olduğumuz iklim krizinin ülke sınırlarını tanımadığına dikkat çekti. Uluslararası alanda “Sıfır Atık” uygulamasının yaygınlaştırılması ve projede elde edilen deneyimlerin paylaşılması amacıyla harekete geçildiğini dile getiren Erdoğan, “30 Mart coşkusunu güçlendirmek için ‘Sıfır Atık Yılı’ ilan edilmesini de gündemimize almalıyız. Uygulamaları yaygınlaştırırken destekleyici uluslararası ve yerel yasal altyapıları da güçlendirmeliyiz.” şeklinde konuştu.