“İnsansız Deniz Araçları Yeni Bir Boyuta Taşınıyor: IDEF’23’te Tanıtılan Çaka, Hedefe Hızla Sessizce Ulaşıyor”

Mavi Vatan’a kamikaze ‘Çaka’

Son dönemde geliştirilen insansız deniz aracı Çaka, yüksek miktarda patlayıcı taşıdığı için oldukça etkili ve zarar verici bir şekilde 60 knotun üzerinde hızla sessizce ilerleyerek hedefine ulaşabiliyor. IDEF’23 fuarında HAVELSAN Alan Uzmanı Göker Oral, Kamikaze dalış yapabilme özelliğine sahip olan bu aracın çalışma sisteminin detaylarını Hürriyet’e anlattı. Oral’ın sözleriyle, “Son yıllarda insansız suüstü araçları farklı yönlere doğru evrildi. Biz de yeni bir konsept geliştirdik. Araştırmalarımız sonucunda dünya çapında benzer bir araçla karşılaşmadık. Denemeler olsa da, bu kadar etkili değiller. Çaka’nın en önemli özelliği, bünyesinde bulunan patlayıcı ile yüksek hızlarda hedefe çarpabilmesi ve patlayabilmesidir. Ayrıca dalış yapabilme yeteneği, sualtında konumunu koruyabilme özelliği sayesinde belirli bir istikamete istikrarlı bir şekilde ilerleyebiliyor. Hava destekli savaş yönetim sistemi ADVENT ile entegre bir şekilde çalışabilme yeteneğine de sahip. Bu entegrasyonlarla birlikte, insansız deniz ve hava araçları gibi birlikte hareket edebilme yeteneğine de sahip olacak” dedi.

Bu önemli gelişmelerin yanı sıra Azerbaycan, Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı projesi olan Milli Muharip Uçak KAAN’a ortak olmuştur. Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı ile TUSAŞ arasında gerçekleştirilen işbirliği anlaşması, İDEF 23 savunma fuarında imzalanmıştır. Bu anlaşma, Azerbaycan’ın Hava Kuvvetleri’nin modernizasyonunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. İki ülkenin mühendisleri beraber çalışacak ve KAAN Projesi’nin bazı alt sistemlerin Azerbaycan’da üretilmesi planlanmaktadır.

Son olarak, 8,5 metre boyunda ve 3,3 metre genişliğinde olan Çaka, 60 knotun üzerinde hız yapabilme yeteneğine sahip olup sessizce sualtında hedefine yaklaşabilmektedir.