Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 20 Temmuz tarihinde açıklanmıştır. Şu an ise tercih süreci başlamıştır ve 8 Ağustos tarihine kadar devam edecektir. Adaylar bu süreçte nelere dikkat etmeli? Bu soruyu uzmanlara sorduk.
Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, bu yıl YKS sonuçlarındaki başarı sıralamalarının sayısal ve sözel puan türlerinde geçen yıla göre büyük bir değişiklik olmadığını belirtmektedir. Ancak eşit ağırlık puan türünde, geçen yıla göre daha iyi başarı sıralamaları görülmektedir. Yeşilyurt, sayısal puan türündeki adayların tercihlerini başarı sıralamalarının yüzde 50 üstünden yapmaları gerektiğini ve 100 bininci sıradaki bir adayın tercihlerini 50 binlere kadar inmesi gerektiğini ifade etmektedir.
Yeşilyurt, kısa tercih listelerinin her zaman risk taşıdığına dikkat çekmektedir. Örneğin, geçen yıl bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ve matematik programlarının sıralamalarının çok yükseldiğini ve bazı üniversitelerde 70-100 bin arasında yükselmeler yaşandığını belirtmektedir. Bu nedenle tercih yapacak adayların, “Sıralamam bu bölüme yetiyor, mutlaka yerleşirim” gibi düşüncelere kapılmamaları gerekmektedir. Geniş bir tercih aralığı belirlemek sürprizlere karşı koruyucu bir önlem olacaktır.
Yeşilyurt ayrıca, tercih yapacak adaylara şu önerilerde bulunmaktadır:
– Adaylar istemedikleri bir bölümü kesinlikle tercih listelerine eklememelidir.
– Tercihler istek sırasına göre yapılmalıdır. Örneğin, aday 18 binlik bir bölümü daha çok istiyorsa 14 binden alan bir bölümün üzerine yazabilir.
– Programların son iki yılın kontenjanlarına ve başarı sıralamalarına dikkat edilmelidir. Örneğin, bir bölümün kontenjanı 2022’de 100 iken, 2023’te 80’e düşmüşse bu bölümün başarı sırasının yükseleceği düşünülebilir.
– Yükseköğretim programlarının özel koşulları da dikkate alınmalıdır.
Kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Yerleştirme sonuçları, ÖSYM’nin internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden duyurulacaktır. Elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos tarihleri arasında alınacaktır.
ODTÜ Kıbrıs Kampusu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez ise ailelere tercih süreciyle ilgili olarak 7 tavsiye vermektedir:
1. Çocuklarının ihtiyaçlarına ve tercihlerine saygı göstermeli ve fırsat vermeli.
2. Önerilerini sıralamadan önce çocuğunuzun düşüncelerini dinlemelisiniz.
3. Yeniliklere açık olmalısınız.
4. Daha fazla okuyun ve araştırın.
5. Çocuğunuzun mutluluğunu başarısının önüne koymalısınız. Mutlu bir kişi sonuçta başarılı olacaktır.
6. Gösteriş için çocuğunuzu istemediği tercihlere yönlendirmemelisiniz.
7. Zorlamamalısınız, asla ve kesinlikle.