Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Kore ile ‘Dinamik Türkiye-Kore İlişkileri Yol Haritası’ İmzaladı ve Ticari İlişkileri Geliştirmek İçin Adımlar Atıldı

‘Siyasetin merkezi doğu’ya kayıyor’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile bakanlıkta buluştu. İki bakan, toplantının ardından ‘Dinamik Türkiye-Kore İlişkileri Yol Haritası’nu imzaladı. Sonrasında ise ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, uluslararası sistemin kalıcı bir dönüşümün eşiğinde olduğuna dikkat çekti. “Yeni bir jeopolitik ve jeoekonomik denklem ortaya çıkmakta. Asya, bu hareketlenmenin tam ortasında yer alıyor. Asya, beş asır sonra dünyanın yeniden üretim, teknoloji, inovasyon ve ticaret merkezi haline geliyor. Batı dünyası konumunu kaybederken dünya siyasetinin ağırlığı doğuya kaymakta” şeklinde konuştu. Bu gelişmelerin Asya’ya olan ilgiyi ve rekabeti artırdığını ifade etti.

Fidan, uluslararası dinamiklerin merkezinde yer alan Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin’i ağırladıklarını belirterek, “Mevkidaşım Kore Yarımadası’nda imzalanan ateşkes anlaşmasının 70. yılında ziyarette bulundu. Kore Şehitlik Anıtı’nı ziyaret ederek Kore’nin özgürlüğü ve bağımsızlığı için can veren şehitlerimizi andı. 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrasında Koreli dostlarımızın gösterdiği dayanışma için teşekkür ediyoruz” dedi.

Bakan Fidan, ticari ilişkilerle ilgili de önemli hususlara değindi. “Kore, Asya Pasifik Bölgesi’nde ikinci büyük ticaret ortağımızdır. Ticaretimiz istikrarlı bir şekilde artmaktadır ve 2022 yılı itibarıyla yaklaşık 10 milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunmaktadır. Hedefimiz, dengeli bir ticaret ilişkisi temelinde 15 milyar dolara ulaşmaktır. Türk Hava Yolları’nın Seul’e gerçekleştirdiği haftalık 11 uçuş sayısını artırmak istediğimizi dile getirdik. Ayrıca, Kuzey Kore ile ilgili gelişmeleri de takip etmekteyiz. Kore Yarımadası’nda kalıcı bir barış ve istikrar sağlanmasını umut ediyoruz ve bu doğrultudaki çabaları destekliyoruz.” şeklinde konuştu.