“Jeofizik Uzmanı, Ardışık Depremlere İlişkin Açıklamalarda Bulundu: Erzurum Hattında Dikkat Çeken Durum”

Prof. Dr. Ercan'dan 'Erzurum-Narman hattı' uyarısı: Bana göre depremini bekliyor

Dün Konya’nın Selçuklu ilçesinde 5, İzmir’in Buca ilçesinde 3.9 ve Erzurum’un Narman ilçesinde 4.1 büyüklüğünde depremler yaşandı. Konuyla ilgili olarak Deprem Uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ercan, ardışık olarak meydana gelen depremlerin tesadüf olduğunu belirtti ve Erzurum’daki sarsıntının devamının olabileceği uyarısını yaptı.

Prof. Dr. Ercan, depremlerin küçük ölçekli olduğunu ifade ederek, İzmir’deki 3.9 büyüklüğündeki depremin her zaman, her yerde ve her kırıkta olabilen önemsiz depremlerden biri olduğunu söyledi. Daha büyük depremlere “deprem” adı verilirken, 3.9’a ise “depremcik” denildiğini belirtti. Bu durumla ilgili herhangi bir uyarı olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Ercan, Konya’daki depremin de etkin bir kırıkta meydana geldiğini ancak bu bölgede daha büyük bir deprem üretme olasılığının olmadığını ve bu depremin bir öncü deprem olmadığını ifade etti. Depremin yıkıcı olabilmesi için 6.4 büyüklüğünden daha büyük bir sarsıntı gerektiğini belirtti. Ayrıca, 3 ildeki depremlerin rastlantı olduğunu ve her zaman her yerde meydana gelebilecek “depremcikler” ve “küçük depremler” olduğunu sözlerine ekledi. Ancak, Erzurum üzerinde durdu.

Erzurum’daki depreme ilişkin olarak Prof. Dr. Ercan, depremin Erzurum’da Doğu Anadolu kırığının Kafkasya kolu üzerinde gerçekleştiğini ve bu kırık üzerinde geçmişte 7 ve daha büyük depremler olduğunu ifade etti. Narman’daki depremin bir gerginlik birikiminin olduğunu gösterdiğini belirtti ve Erzurum-Kars kesiminin devamı olan Çıldır Gölü-Ermenistan hattında bir deprem beklentisi içinde olduğunu dile getirdi. Eğer bu bölgede 6’dan daha büyük bir deprem meydana gelirse şaşırmayacağını belirtti. Diğer iki bölge için aynı uyarıyı yapmadığını belirtti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin olduğu bölgeyle ilgili olarak ise Prof. Dr. Ercan, artçıların 4-5 yıl daha süreceğini ifade ederek, daha büyük bir deprem olasılığının söz konusu olmadığını belirtti. Adana’daki Kozan ve Göksun için ise daha büyük bir deprem beklentisinde olmadığını söyledi. Savrun kırığının dinlendiğini ifade etti.