TSK’dan Son Bir Haftada Gerçekleştirilen Faaliyetlere İlişkin Açıklama

MSB duyurdu... Son bir haftada 50 terörist etkisiz

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Albay Zeki Aktürk, bakanlıkta gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında son 1 haftadaki faaliyetlere ilişkin açıklama yaptı. Turan Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesinin şekillendiği 2023 Yılı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirileceğini belirten Aktürk, toplantıdan çıkacak kararların hayırlı olmasını temenni etti. Aktürk, TSK’nın PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ dahil olmak üzere tüm terör örgütleriyle kararlılıkla mücadele ettiğini vurgulayarak, “Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 50 terörist etkisiz hale getirildi. Bu yıl başından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 942’ye, 24 Temmuz 2015’ten bu yana ise 38 bin 285’e ulaştı. Pençe-Kilit Operasyonu’nun yürütüldüğü bölgede ise bu hafta içinde ele geçirilen en büyük mühimmat deposunda 15 bin 400 adet doçka uçaksavar mühimmatı bulundu” dedi.

Aktürk, sınır güvenliği önlemlerinin devam ettiğini söyleyerek, “Geçtiğimiz bir hafta içinde hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 210 kişi yakalandı. Bu kişilerden 20’si FETÖ mensubu olmak üzere 21’i teröristti. 3 bin 132 kişi ise hududu geçemeden engellendi. 2023 yılında ise hudutları geçmeye çalışan 4 bin 468 kişi yakalandı. Bu kişilerden 236’sı FETÖ mensubu olmak üzere 347’si teröristti. 131 bin 944 kişi ise hududu geçemeden engellendi” şeklinde konuştu. Aktürk ayrıca, son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda 139 kilogram uyuşturucu ve 1 adet silah ele geçirildiğini, yıl başından bu yana ise toplamda 4 bin 631 kilogram uyuşturucu ve 1051 adet muhtelif uyuşturucu hap ile 24 adet silahın ele geçirildiğini bildirdi.

Suriye’de istikrarın sağlanması, Suriyelilerin güvenli bir ortamda geri dönüşleri ve normalleşmenin sağlanması çalışmalarının devam ettiğini belirten Aktürk, bölgedeki terörist saldırılara da karşı önlem alındığını söyledi. Aktürk, “Son bir haftada harekat bölgelerimize terör örgütü tarafından 2 taciz ve saldırı gerçekleştirildi ve bu saldırılarda 38 terörist etkisiz hale getirildi. 1 Ocak’tan bu yana gerçekleştirilen taciz ve saldırı sayısı 83’e çıkarken, etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 699 oldu” şeklinde konuştu. Aktürk, TSK’nın eğitim ve tatbikat faaliyetlerine de devam ettiğini belirterek, bu kapsamda NATO’ya 13, milli seviyede 6, davet üzerine 23 ve özel olarak 7 olmak üzere toplamda 49 tatbikat gerçekleştirildiğini açıkladı.

Aktürk ayrıca, İstanbul’un Şile ilçesine bağlı Sofular Halk Plajı açığında bulunan mühimmatlar hakkında bilgi vererek, “Şile Sofular Halk Plajı açığında yapılan aramalar sonucunda 2. Dünya Savaşı’ndan kalma 28 adet top mermisi bulundu. Bu mühimmatların 17 tanesi kontrollü bir şekilde imha edildi” dedi. Ayrıca MKE A.Ş ve TÜBİTAK MAM iş birliği ile yürütülen ‘Hilal’ projesi sayesinde yerli C-4 patlayıcı üretiminin mümkün hale geldiğini ve Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda üretimine başlandığını da ekledi.

Doğal afetlere karşı mücadele çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayan Aktürk, bu kapsamda 4 uçak ve 49 helikopter ile 823 yangın müdahalesi gerçekleştirildiğini belirtti.

Öte yandan bakanlık kaynakları, Şile açıklarında bulunan top mermilerinin çok uzun süredir orada olduğunu ve bölgede tehdit oluşturan bir durumun olmadığını ifade etti. ABD’den F-16 tedariki ve modernizasyonu konusunda olumlu adımların beklendiğini bildiren kaynaklar, Dedeağaç’ı kullanmak üzere Fransa’nın Yunanistan ile görüşmelere başlaması hakkındaki iddiaların ise takip edildiğini ve gerekli değerlendirmelerin yapıldığını aktardı.