Ege Denizi Depremi Soruşturmasında Tutuklama Kararı Verildi

'Yağcıoğlu Apartmanı' davasında Yargıtay'dan 'dosyadaki eksikler tamamlansın' kararı

Ege Denizi’nde meydana gelen depremde yaşamını yitirenlerin sayısı ve soruşturmayla ilişkili gelişmeler hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Seferihisar ilçesi açıklarında gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki depremde, Yağcıoğlu Apartmanı’nın çökmesi sonucunda 11 kişi hayatını kaybetmiş ve 7 kişi yaralanmıştı. Soruşturma kapsamında, inşaatın müteahhiti Şerafettin Ağar ve fenni mesul Orhan Ayber gözaltına alındı. İfadeleri alınan şüpheliler, adliyeye sevk edildi ve tutuklama kararı çıktı.

Hazırlanan iddianamede, binanın yıkılmasında projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlikler gibi faktörlerin etkili olduğu belirtildi. İddianamede ayrıca, bina inşasında sorumluluğu bulunan kişilerin listesi de yer aldı. Şerafettin Ağar ve fenni mesul Orhan Ayber hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 22’şer yıl 6’şar ay hapis cezası talep edildi. Bina inşaatı sürveyanı Ahmet A.’nın henüz yakalanamadığı ve tadilatın sürveyanı Adnan A.’nın hayatını kaybettiği bildirilen iddianamede, kamu görevlilerine ilişkin dosyanın ayrılarak Memur Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderildiği ifade edildi.

İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında müteahhit Şerafettin Ağar ve fenni mesul Orhan Ayber’e ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 12’şer yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Ancak Orhan Ayber’in sağlık sorunları ve ileri yaşı dikkate alınarak tutuklama kararı verilmedi.

Tarafların itirazı üzerine dosya, istinaf mahkemesine taşındı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, sanıklar Şerafettin Ağar ve Orhan Ayber’in cezalarını kaldırarak taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya bir veya birden fazla kişinin ölümüyle birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden oldukları gerekçesiyle her ikisini de 12’şer yıl hapis cezasına çarptırdı. Daire, sanıkların bilinçli taksirle suç işlediklerine kanaat getirerek cezayı önce 16’şar yıla çıkardı, ardından da iyi hal indirimleri uygulayarak ayrı ayrı 13 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

İtirazlar sonucunda dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kamu davasına katılan ve taraf olan mağdurların tebliğ edilme işlemlerinin eksik olduğunu belirtti. Ayrıca, depremde annelerini kaybeden ve yaralanan 18 yaşın altındaki çocuklara vekil atanmadığı tespit edildi. Bu nedenle davanın dosyasının eksiklerin giderilmesi için geri gönderilmesi ve mağdur çocuklara vekil atanarak tebliğ işlemlerinin tamamlanması kararı verildi.