Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin Arasında Gerçekleşen Telefon Görüşmesi ve Tahıl Koridoru Üzerindeki Mutabakat

Tahıl koridoru için Türkiye’de buluşacaklar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde birçok konuyu ele aldılar. Görüşme sonucunda, Putin’in Türkiye’yi ziyaret etme kararı alındı. Erdoğan, görüşmede ‘Tahıl Koridoru’nun devamının önemini vurgulayarak, Putin’e Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi için gönderilen amfibik yangın söndürme uçakları için teşekkürlerini iletti. Ayrıca, Türkiye’ye olan Rus turistlerin ilgisinin artmasından ve bu yıl turizmde rekor kırılacağına olan inancını dile getirdi.

Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında gerilimi daha da tırmandırmaması gerektiğini vurgulayarak, Karadeniz Girişimi’nin önemine dikkat çekti. Karadeniz Girişimi’nin uzun süre devre dışı kalmasının hiçbir ülkenin faydasına olmadığını ve özellikle gelir seviyesi düşük ülkelerin tahıl ihtiyacını karşılamakta zorluk çekeceğini belirtti. Erdoğan, hububat fiyatlarının son iki haftada önemli ölçüde arttığına dikkat çekti ve Türkiye’nin Karadeniz Girişimi’nin devamı için yoğun çaba ve diplomasi yürüteceğini ifade etti.

Kremlin tarafından yayınlanan yazılı açıklamaya göre, Putin görüşmede Tahıl Koridoru anlaşmasına dönüş şartlarını gündeme getirdi. Rusya’nın anlaşmaya geri dönebilmesi için İstanbul’da yapılan anlaşmanın tam olarak yerine getirilmesi gerektiğini iletti. Rusya, batılı ülkelerin anlaşma maddelerini yerine getirdiği takdirde anlaşmaya döneceğini bildirdi. Ancak, şu anda hiçbir ilerlemenin gözlenmediği ortamda Rusya’nın anlaşmaya geri dönmenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Görüşmede ayrıca Afrika-Rusya forum zirvesinde açıklanan tahıl planları da detaylı bir şekilde ele alındı. Putin, kıtlık çeken Afrika ülkelerine tahıl yardımı göndermeye hazır olduklarını ve Türkiye’den bu tahılların ulaştırılması için yardım ve işbirliği beklediklerini belirtti. Görüşme sırasında ticaret, turizm ve ortak enerji projelerinin yanı sıra Türkiye’deki yangınların söndürülmesinde Rusya’nın katkıları da değerlendirildi. İki lider, temasların sürdürülmesi ve olası bir ikili zirve düzenlenmesi için çalışmaların devam etmesini kararlaştırdılar.