Emzirme Haftası olan 1-7 Ağustos’ta, Emzirme ve Anne Sütü (TEMAS) Gönüllüleri Derneği Başkanı Melek Kılıç, yeni doğan bebekler arasında emzirmenin geciktirilmesinin ölüm riskini artırdığını vurgulayarak, Hürriyet’e şunları söyledi: “Dünya genelinde, 77 milyon yeni doğan bebek ilk bir saat içinde anne sütü alamamaktadır. Bu durum, bebekleri hastalık ve ölüm riskinden koruyacak olan temel besinlerden ve anne-bebek temasından mahrum bırakmaktadır. Emzirmenin geciktirilmesi, yeni doğan bebeklerde ölüm riskini artırmaktadır. Üstelik UNICEF’e göre, emzirme oranlarının artması çocuk ölümlerini yüzde 13 azaltmakta, doğru tamamlayıcı beslenme uygulamalarıyla birlikte bu oran yüzde 20’ye kadar çıkabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise yüksek emzirme oranlarının yılda 800 binden fazla yaşamın kurtarılmasına yardımcı olacağını açıklamıştır.”
Yapılan çalışmalarla, anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan tip 1 ve tip 2 diyabet, çölyak, iltihabi bağırsak hastalıkları, hipertansiyon, kanser, alerji, astım, obezite, multipl skleroz, diş yapı bozuklukları ve bazı ruhsal hastalıkların daha az görüldüğü ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra, anne sütüyle beslenen çocukların okul başarılarının da daha yüksek olduğu bilinmektedir. Ne var ki, emzirme oranlarının istenilen düzeye ulaşmamasının bir nedeni de sezaryen doğum oranlarının yüksek olmasıdır.
TEMAS Derneği olarak, ülkemizde emzirme oranlarını artırmak için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Ebeveynlere ve sağlık personeline destek oluyoruz çünkü emzirme oranlarının artmasıyla sadece 4 ton su tasarrufu sağlanacak toz formül üretiminden bahsetmek bile yeterlidir. Ayrıca, IQ’daki 3-4 puanlık artış eğitim alanında önemli kazanımlar sağlayacak. Deprem bölgesinde yaşayan annelere ve bebeklere yardım etmek amacıyla derneğimizin başlattığı Anne Destek Hattı aracılığıyla şu ana kadar 2 bin 194 kişiye ulaştık.”