Ukrayna ve Rusya Arasındaki Tahıl Anlaşması Yenilenmeli

Ukrayna’nın umudu Türkiye: Çözerse ancak Erdoğan çözer

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Kiev’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’i anlaşmaya geri döndürmek için iletişim halinde olduğunu belirtti. Kuleba, “Türk Cumhurbaşkanı, Putin’i anlaşmaya geri dönmesi için ikna edebilecek tek liderdir” şeklinde konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla Birleşmiş Milletler ve Türkiye arabuluculuğunda gerçekleştirilen İstanbul’daki törende Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması imzalandı ve belirli sürelerle uzatıldı. Ancak Rusya, anlaşmanın uzatılmasına katılmayarak bölgeden tahıl transferini sona erdirdi. Bu durumun üzerine BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, anlaşmanın yenilenmesi için Moskova’ya çağrı yapmaktadır.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmesi konusunda Türkiye ve BM’nin sürdürdüğü çabaları destekleyeceklerini söyledi. Borrell konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya’yı anlaşmaya dönmeye ikna etmek zorundayız” ifadesini kullandı. Ayrıca, Borrell, Rusya’nın anlaşmadan çekilmesinin ardından buğday ve mısır fiyatlarında ani bir artış yaşandığına dikkat çekti.