Olimpija Ljubljana: Yugoslavya’nın Efsane Futbol Kulübünün Yeni Hikayesi

Galatasaray'ın rakibi iflas eden Olimpija'nın halefi! Logoda 1911, gerçekte 2005

Olimpija isimli futbol kulübü, Yugoslavya döneminde kurulmuş olup ülkenin en başarılı takımlarından biri haline gelmiştir. Ancak 2005 yılında iflas ederek kapanmıştır. Aynı yıl, Olimpija’nın efsaneleri tarafından desteklenen NK Bezigrad adında yeni bir kulüp kurulmuştur.

Bu yeni kulüp, dört sezon üst üste şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmıştır. 2008 yılında ise SD NK Olimpija Ljubljana adını almıştır. Eski Olimpija ile resmi olarak hiçbir bağı olmasa da kulüp, kendisini eski Olimpija’nın halefi olarak görmekte ve bu nedenle logosunda 1911 kuruluş tarihini kullanmaktadır.

NK Olimpija Ljubljana’nın tam ismi Športno društvo Nogometni klub Olimpija Ljubljana’dır. Kulübün renkleri yeşil-beyazdır ve lakabı “Ejderhalar”dır. Maçlarını 17 bin kişilik Stozice Stadyumu’nda oynamaktadır. Başkanı Adam Delius, teknik direktörü ise Portekizli João Henriques’tir. Kulübün piyasa değeri 12 milyon Euro ve en değerli oyuncusu Timi Max Elsnik ise 1.3 milyon Euro değeriyle dikkat çekmektedir.

Şimdiye kadar 3 kez şampiyonluk yaşayan NK Olimpija Ljubljana, Slovenya Kupası’nı ise 4 kez kazanmıştır. Avrupa kupalarında ise 44 maça çıkmış, 17 galibiyet, 17 mağlubiyet ve 10 beraberlik elde etmiştir. En büyük başarısı ise 2018-2019 sezonunda Avrupa Ligi play-off turuna yükselmektir.