Kılıçdaroğlu: Akbelen’de Toprağa Sahip Çıkılmalı, Ormanlarımızı Korumalıyız

Kılıçdaroğlu: Siz de gidin dinleyin

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin Meclis grubunda ağaç kesimine karşı direnen Akbelenlileri misafir etti. Kürsüye çıkan Akbelenli Nejla İzci, “4 yıldır adalet arıyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu ise şunları dile getirdi: “Düşünün, sevgili Türkiye’mizin bir bölümünde yıllarını vermiş, büyüklerinin mezarlarının bulunduğu bölgelerde insanlar topraklarına sahip çıkmak istiyorlar. Toprağınıza sahip çıkmanız, vatanınıza sahip çıkmak anlamına gelir. Necla Hanım arıcılık yapıyorduk. Ormanın olmadığı yerde arı balı nerden toplanacak? Gıda sağlayan hayvanlar nerede beslenecek? Siz doğanıza, toprağınıza sahip çıkıyorsunuz.”

“Seçimi beklediler. Seçimden sonra gereğini yapalım dediler. Seçimi hile ile kazandılar. Şimdi ormanları devasa araçlarla yıkıldığını gördük. Aslında orman sadece ağaçlardan ibaret değildir. Ormanda ayrı bir yaşam vardır. Eğer ağaç olsaydı, tek başına kesilebilirdi. Fakat ormanda ayrı bir yaşam vardır. Siz ormanı yok ederek aslında bu yaşamı tamamen sona erdiriyorsunuz.”

“Türkiye olarak Paris İklim Anlaşması’nı imzaladık. Ancak buna rağmen ‘Kendimize devam ediyoruz’ deniliyor. İşte Akbelen sadece Akbelen değildir. Aslında Akbelen aynı zamanda Türkiye’dir. Bu güzel doğanın yüzde 75-80’i maden arama ruhsatı olarak verilmiştir. 2013 yılında Akbelen ile ilgili bir rapor hazırlandı; maden işletmeye uygun mu diye. Raporda, ‘Sakın yapmayın, Bodrum susuz kalır’ deniliyor. Hacettepe Üniversitesi gibi ülkenin saygın üniversitelerinden hocalar geliyor ve ‘Bodrum susuz kalır’ diyorlar.”

“Kesinlikle maden çıkarılmalı, ancak talan edilmeden çıkarılabilir. Buradan AK Parti, MHP ve Yeniden Refah Partisi’nin vicdanlı vekillerine çağrıda bulunuyorum. Siz de gidip görün. Köylüleri ben dinledim, siz de dinleyin. Bu bir toprak meselesi, vatan meselesi, su meselesi, hava meselesi. Yalnız değilsiniz.”

Ceviz, zeytin, bal ve zeytinyağı ile CHP grubuna gelen Akbelen köylülerinden Melahat Çumha ve Şengül Üstün, “Kömür tüketmeyeceğiz, bal ve zeytin yiyeceğiz” diyerek isyan etti. Köylüler adına Nejla Işık, kürsüde konuştu. Rıza ÖZEL/ANKARA