Antalya Kızıltoprak Mahallesi’nde Çökme Riski Altındaki Gecekondular

‘Burada kalmak cesaret ister’ Antalya’da korku mahallesi… Büyük çatlakların nedeni belli oldu

Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Kızıltoprak Mahallesi’nde, su kanallarının kurumasıyla birlikte 1965 yılında yumuşak zeminde yapılaşma başladı. Ancak, zeminde yaşanan çökmeler nedeniyle bölgedeki 200’den fazla gecekondu zarar gördü. Evler, zamanla artan eğimlerle neredeyse yıkılma noktasına geldi. Bazı gecekonduların tapu tahsis belgeli olduğu belirtilirken, bazı vatandaşlar evlerini terk etmeye karar verdi, bazıları ise mevcut durumda yaşamaya devam ediyor.

Çökme nedeniyle, tek katlı gecekondularda çatlaklar oluştu ve bazı evlerde bir kolun girebileceği kadar büyük çatlaklar meydana geldi. Kızıltoprak Muhtarı Mustafa Yılmaz, bölgede yaklaşık 50 gecekonduya kimse oturmadığını ifade etti. Yılmaz, geçmişte bölgede 7 su kanalı bulunduğunu ve zamanla vatandaşların bu kanalları doldurarak evlerinin üzerine gecekondu inşa ettiğini belirtti. Evlerin yatması ve çatlakların oluşmasıyla birlikte burada yaşayanların en ufak bir depremde bile büyük bir risk altında olduğunu söyledi. Tapu sorunuyla karşı karşıya olan vatandaşlar çözüm bulmakta zorlanıyor. İmar planında günü birlik mesire alanı görünmesi ise sorunu daha da karmaşık hale getiriyor. Yılmaz, en az 60-70 yıllık evlerin bulunduğunu ve buradaki vatandaşların mağdur edilmeden toplu konutlara geçmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Ayrıca, belirtilen alanda millet bahçesi yapılmasını da önerdi.

Bölgede uzun süredir yaşayan Kemal Çetin, su çekildikten sonra evlerin yattığını ve o dönemde barınacak bir yer aradıklarını söyledi. Kendi evinin durumunun şimdilik iyi olduğunu belirten Çetin, çoğu yapıda daha büyük tehlikelerin yaşanabileceğini ifade etti. Şu anda ise bölgedeki gecekondulardan birçoğu risk altında bulunmaktadır.