Göndermiş olduğunuz haber aşağıdaki şekilde SEO kurallarına uygun
tagları içeren, özgün bir metin formatına dönüştürülmüştür:
Göktaşı Yağmuru Hakkında Bilgiler Verildi
ERÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü DOSAP Araştırmacısı Dr. Cenk Kayhan, göktaşı yağmurunun buzlu ve küçük taşlardan oluştuğunu açıkladı. Perseid yağmuru, Kahraman Takımyıldızı’ndan adını alan bir göktaşı yağmurudur. Bu yağmur, Swift-Tuttle adındaki bir kuyruklu yıldızın arkasında bıraktığı buzlu ve küçük taş parçalarından meydana gelir. Bu parçalar, Dünya yörüngesinde bulunduğu zaman yeryüzüne doğru akın ederek gözlemlenebilir. Kuyruklu yıldızlar, güneşe yaklaştıkça eridiklerinden dolayı bu parçaları geride bırakır.
Göktaşları genellikle 2-3 kiloluk irili ufaklı parçalardır. Kuyruklu yıldızlar 133 yılda bir dünyamızı ziyaret ederler ve bu nedenle Perseid göktaşı yağmuru sürekli devam eder. Kuyruklu yıldız her geldiğinde taşlar yenilenir ve çok fazla miktarda göktaşı atmosfere gelir, böylece gökyüzünde gözlemlenebilir.
Perseid Göktaşı Yağmuru Ne Zaman Gözlemlenebilir?
Dr. Kayhan, bu yıl Perseid göktaşı yağmurunun saatte yaklaşık 100 göktaşı gözleme fırsatı sunabileceğini belirtti. Bu göktaşı yağmuru genellikle 12 ve 13 Ağustos tarihlerinde gözlenir. Bu yıl 13 Ağustos’ta daha yoğun bir şekilde gerçekleşecek ve özellikle gece yarısından sonra rahatlıkla gözlemlenebilecektir.
Gözlem yapmak isteyenler gökyüzünde Perseus Takımyıldızı doğrultusuna bakmalıdır. Ancak gökyüzünün yönünü bilmeyenler için kuzey veya kuzeydoğu yönü işaret edilebilir. En iyi gözlem saatleri gece yarısından sonra olacaktır. Kuzeydoğu yönüne doğru bakarak kolumuzu uzatıp ufka baktığımızda, 1 saat içinde yaklaşık 100 göktaşı gözlenme imkanı olacaktır.
Gözlem Koşulları
Bu yıl Perseid göktaşı yağmurunu daha rahat gözlemleyebileceğimizi söyleyen Cenk Kayhan, yeni ayın etkisiyle gökyüzünde ışık kirliliği olmayacağını ve daha net bir gözlem imkanı sunacağını belirtti. Perseid göktaşı yağmuru her yıl aynı zamanda gerçekleşse de gözlem koşulları önemlidir. Yaz aylarında hava koşulları iyi olduğu için gözlem yapmak daha kolaydır. Bu yıl Kayseri’nin tamamından ve hatta Türkiye’nin her yerinden gözlemlenebilir. Ancak gök olayı uzun bir süre sürdüğü için gözlem yapacak kişilerin kendilerini rahat hissedebilecekleri bir noktada bulunmaları çok önemlidir. Ayrıca daha fazla göktaşı görmek isteyenlerin ışık kirliliği olmayan karanlık bölgelere gitmeleri gerekmektedir. Örneğin, Kayseri’de Erciyes Dağı’nda Hacılar Kapı mevkiinde gözlem yapmak için ideal bir nokta olabilir.