Aspendos’un Tanıtımı İçin Elon Musk ve Mark Zuckerberg Önerisi Tartışma Yarattı

Aspendos çatlağı

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Patara kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Antalya ve Aspendos’un tanıtımını Elon Musk ve Mark Zuckerberg üzerinden yapmanın hiç kabul edilemez bir fikir olduğunu belirtti. İşkan, “Bu daveti duyduğumdan beri çok rahatsızım. Aspendos’un ruhuna tamamen aykırı bir davet. Üstelik Aspendos’un böyle bir tanıtıma ihtiyacı var mı? Kesinlikle reddediyorum. Bunu dikkate alınacağını düşünmüyorum. Gerçekten absürt bir durum.” şeklinde konuştu.

Ünlü arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık ise bu davete karşı çıkarak, “Bu kabul edilemeyecek bir davet, göz ardı edilemez. Mümkün olsa bile Aspendos, Musk ve Zuckerberg’i tanıtır. Tarihi niteliği büyük olan bir eserin böyle bir tanıtıma ihtiyacı var mı? Bu davet, dikkat çekmek için ortaya atılmış gerçekleşmesi imkansız bir öneri gibi görünüyor.” dedi.

Buna karşın Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, davete farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak şunları söyledi: “Bu konuyu tanıtım, turizm, arkeoloji ve Aspendos üzerinden değerlendirmek gerekiyor. Aspendos, bir Roma tiyatrosudur ve Roma döneminde sadece müzik kullanılmıyordu. Kanlı gösteriler de vardı. Bazı zamanlarda gladyatörler, bazen de vahşi hayvanlar ve insanlar arasında mücadeleler gerçekleşirdi. Bu mücadeleler aynı tiyatroda da düzenlenirdi. Hatta bu mücadelelerde kafes dahi kullanılmazdı. Ayrıca dünya çapındaki pek çok yer de benzer gösteriler düzenliyor. Çünkü, herhangi bir şey satamazsanız ne kadar değerli olursa olsun bir anlam ifade etmez. Söz konusu isimler de dünya çapında tanınan kişilerdir. Bu tür bir gösterinin tanıtıma faydası olabilir.”

Ancak yapıya verilecek zarar olmaması ve koruyucu sözleşmelere uyulması şartıyla davetin düzenlenmesi gerektiği söyleyen Çevik, “Bu tür bir etkinlik klasik müzik konserinden daha fazla etki yaratmaz ve yapıya zarar vermez. Aspendos elbette dünya çapında tanınmış bir yerdir ve daha fazla bilinmesinde herhangi bir zarar yoktur. Louvre Müzesi, içinde konserler ve klip çekimleri gibi etkinlikler düzenlerken 9 milyon olan ziyaretçi sayısı 11 milyona çıktı. Bence Aspendos’taki gladyatörler arasında Elon Musk ve Mark Zuckerberg de olabilir.” şeklinde konuştu.