2023 Temmuz Ayı Türkiye Hava Durumu Raporuna Göre Kuraklık Ve Yüksek Sıcaklık Sıkıntısı Yaşanıyor

Kuraklığın haritası

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün her ay yayımladığı rapora göre, 2023 Temmuz ayında Türkiye genelinde kuraklık durumu incelendi. Haritada Trakya, Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin büyük bir kısmının “şiddetli kuraklık” yaşadığı görüldü. Ancak Karadeniz, İç Ege, Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Niğde, Konya ve Batı Marmara bölgelerinde kuraklık durumu normal seviyenin üzerinde gerçekleşti.

Meteoroloji’nin 2023 Temmuz Ayı Alansal Yağış Raporu’na göre, temmuz ayı yağışları normal seviyenin üzerinde oldu. Ancak bölge genelinde, Karadeniz Bölgesi dışında, yağışlarda azalma kaydedildi.

Zonguldak’ta ise son 63 yılın en yüksek temmuz ayı yağışı görüldü. En fazla yağış Zonguldak’ta, en az yağış ise Kilis’te kaydedildi. Kilis, normaline göre en fazla yağış azalması yaşanan il oldu.

Türkiye genelinde temmuz ayında ortalama 3.6 yağışlı gün oldu. Yağışlı gün sayısı Doğu Karadeniz kıyıları ve Ardahan çevresinde 10-15 gün arasında değişirken, Kıyı Ege, Batı Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Çanakkale, Balıkesir, Isparta, Mersin ve Hatay çevresinde 1 güne kadar düştü.

Antalya’da ise yüzde 85’e varan nem oranı nedeniyle kenti nem bulutları kapladı. Nem bulutlarıyla birlikte görüş mesafesi düştü ve havalimanına iniş yapamayan bazı uçaklar başka şehirlere yönlendirildi. Geçen hafta sıcaklık normal seyretse de son günlerde nem artışı yaşandı. Yüksek yerlerden denize bakıldığında nem bulutları nedeniyle deniz görünmez hale geldi.

Sıcak ve nemli hava nedeniyle hava trafiğinde aksamalar yaşandı. Rötar yapan uçaklar olduğu gibi bazı uçaklar havalimanına iniş yapamadı ve başka havalimanlarına yönlendirildi. Sıcaklığın yüksek olduğu Konyaaltı’nda insanlar denize girerek serinlemeye çalıştı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, meteoroloji verilerine göre, Türkiye’de en yüksek sıcaklığın Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde ölçüldüğünü açıkladı. Termometreler ilçede 49.5 dereceyi gösterdi. Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam ise ilçenin her zaman sıcak olduğunu belirtti ve iklim değişikliğinin etkisi olduğunu söyledi. Bölgenin seracılık bölgesi olması da sıcaklığın artışında etkili oldu. İlçede dün de sıcaklık 45 dereceye kadar çıktı.