“İstanbul’da Depremin Sıcaklığı Geçtikten Sonra Dönüşüm Talepleri Azalıyor”

‘Bizim evimizi de kontrol edin’ diyen kalmadı: Çok korktuk çabuk unuttuk

İstanbul’da 6 Şubat’ta meydana gelen büyük depremin ardından, 11 ilde etkili olmuş ve toplamda 1 milyon 200 bin yapının bulunduğu İstanbul’da dönüşüm talebi ortaya çıkmıştı. Ancak, deprem unutulduktan sonra, vatandaşların dönüşüm talepleri azalmış durumda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, konuyla ilgili olarak, “Deprem sonrasında vatandaşların dönüşüm talepleri artmıştı, ancak son günlerde bu taleplerin azaldığını gözlemledik” dedi. Gökçe, şöyle devam etti: “2020 yılından bu yana, özellikle 1999 öncesi yapılan binalarda inceleme yapmaya çalıştık. Ancak 6 Şubat depremi öncesi yaptığımız incelemelere, bina sahiplerinin izin vermediği görüldü. Deprem sonrasında talepler arttı ve ilk 2 ayda yaklaşık 160 bin başvuru aldık. İstanbul’da toplam 1 milyon 200 bin binadan sadece yaklaşık yüzde 10’u başvuruda bulundu. Ancak mart ayından itibaren başvuruların dramatik bir şekilde azaldığını gözlemledik.” Gökçe, bu durumun vatandaşların yaşam alanlarının küçülmesiyle ilgili endişelerinden kaynaklandığını belirtti.

Gökçe’nin verdiği bilgilere göre, İstanbul’da mart ayında günlük olarak 28 bin 430 başvuru alınırken, nisan ayında bu sayı 2 bin 500’e, mayıs ayında ise bin 300’e düştü. Şu anda günlük başvuru sayısı 3 haneli hatta bazı günlerde 2 haneli rakamlarda seyrediyor.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da ilçedeki kentsel dönüşüm projelerini anlatmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Göksu, Esenler Belediyesi olarak 2012 yılından bu yana 60 bin konutun dönüşümünü gerçekleştirdiklerini ve 92 bin 200 konutun dönüşmesi gerektiğini belirtti. Göksu, ayrıca vatandaşların dönüşüm taleplerindeki değişimi de vurgulayarak, “Depremin ardından vatandaşlar dönüşüm istemişken şimdi metrekarelerinin azaltılmamasını talep ediyorlar. Maliyetin de arttığını gören vatandaşlar ise dönüşüm fikrinden vazgeçiyor” dedi.

Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Göksu, “Kentsel dönüşüm, doğru iletişim ve rıza ile yapılmalıdır. Binaların ömrünün olduğunu anlatmamız ve vatandaşın da buna inanması gerekmektedir” şeklinde konuştu. Göksu, ayrıca İstanbul’da yapılan kentsel dönüşüm projelerini durdurmak için açılan 1537 davadan yüzde 60’ının İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası tarafından açıldığını ifade etti.

Son olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine başvuru sayısının 175 bin 703’e ulaştığını duyurdu. Bakan Özhaseki, depremden etkilenen 11 ilin ihyası için hayata geçirilen projeye olan ilginin her geçen gün arttığını belirtti.