17 Ağustos Depremi: Anma Töreninde Kaybettiklerimizi Yâd Ediyoruz ve Önlemlerimize Devam Ediyoruz

Kocaeli Gölcük'te anıldılar... 17 Ağustos depreminin 24'üncü yılında anma töreni düzenlendi

17 Ağustos 1999 Depreminin 24’üncü yıldönümünde, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde düzenlenen anma töreninde bir araya gelen yetkililer, depremde kaybettikleri insanları yad etti. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara gibi birçok önemli isim, depremde yakınlarını kaybedenlerle birlikte törene katıldı. Tören, Kavaklı Sahili’nde, depremde su altında kalmış olan bir bölgede düzenlendi ve burada hayatını kaybedenler için dualar okundu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli’deki çalışmaların deprem sonrasında da devam ettiğini belirtti ve şunları söyledi: “Biz depremde hayatını kaybedenlerin olduğu bir şehir ve ülke olmak istemiyoruz. Biz, önceden tedbir alan şehirlerin olduğu bir ülke olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda önemli adımlar atıyoruz. Geçtiğimiz yıldan bugüne kadar atılan en önemli adımlardan biri, şehrimizdeki tüm binaların taramasının başlamış olması. Bu tarama çalışması, büyükşehir belediyemiz, üniversitelerimiz, inşaat mühendisleri odası ve diğer kamu kurumlarıyla birlikte gerçekleştiriliyor. Şehrimizde 250 bin konut olduğunu düşünürsek, bu çalışmanın önemi daha da ortaya çıkıyor.”

Kocaeli Milletvekili Sadettin Hülagü, depremde enkaz altında kaldığını ifade etti ve şunları paylaştı: “Deprem sırasında Körfez ilçesindeydim ve ailemle birlikte arabamla oraya gelmiştik. Neyse ki deprem sırasında uyanıktık. Ancak evim yıkıldı ve göçük altında kaldık. Kurtarılmamız 8-9 saat sürdü. Bu süre boyunca, çaresizliğin ve insanlığın ne demek olduğunu çok net bir şekilde hissettim. Ülkemiz deprem bölgesi olduğu için tedbiri elden bırakmamalıyız. Kocaeli Üniversitesi’nde görev yaptığım süre boyunca, depremle ilgili uzman hocalarımızı tanıdım. Ancak 1999 depreminde yaşadıklarımızı hiç unutamam. Bu nedenle, yapısal önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, depremde ailesinden ve sevdiklerinden kayıplar yaşadığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı: “17 Ağustos 1999 depremi, diğer adıyla Gölcük Depremi, ülkemizin bugüne kadar yaşadığı en büyük afetlerden biridir. Bu depremde, 18 binden fazla vatandaşımızı kaybettik, 50 bine yakın vatandaşımız yaralandı. Ben de bu depremde, sizler gibi ailemden ve sevdiklerimden kayıplar yaşadım. Bu vesileyle, depremde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, geride kalanlara da sabır temenni ediyorum.”

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise Kocaeli’de yürütülen çalışmalardan bahsederek, “Risk azaltma çalışmalarını önemsiyoruz ve toplum olarak daha dirençli olma stratejimizi benimsiyoruz. Örneğin, yakında duyuracağımız bir kararla 30 okulumuzu tahliye ediyoruz ve yerlerine yeni okullar inşa ediyoruz. 2020’den bu yana 553 derslikli, 46 okulu tamamen yeniledik ve eğitime açtık. Şu anda inşaası devam eden 333 derslikli okulumuzun tamamlanması yakın bir sürede gerçekleşecek. Bunun yanı sıra 146 derslikli okulların da ihaleleri tamamlandı ve inşaat sürecine başlandı” dedi.