“24 Yıl Önce Yaşadığımız Marmara Depremi Anma Törenleriyle Hatırlandı”

Bu acı dinmez

Türkiye, 24 yıl önce büyük bir felakete sahne oldu. Kocaeli’nin Gölcük ilçesinin merkez üssü olan Marmara depremi, 17 Ağustos’ta saat 03.02’de 7.4 büyüklüğünde gerçekleşti ve 45 saniye sürdü. Depremde 18 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 49 bin kişi yaralandı. 100 binden fazla konut ve 16 bin işyeri yıkıldı. Kıyı şeridinde ise mahalleler denizin altında kaldı.

Dehşet verici olayın yıldönümünde, depremin merkez üssü olan Gölcük ilçesinde anma töreni düzenlendi. Depremin meydana geldiği saat olan 03.02’de saygı duruşunda bulunuldu. Gölcük Kaymakamı Yusuf Özdemir, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı ve Garnizon Komutanı Dz. Alb. Ali Tuna Baysal ile Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer anıta çelenk bıraktı. Depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu. Ayrıca, AKUT gönüllüsü 5 dalış eğitmeni Gölcük ilçesi Değirmendere Mahallesi Çınarlık Meydanı’nda bulunan batık şehre daldı ve otel, vapur iskelesi, ev gibi yapıları inceledi.

Yalova’daki anma programı da sessiz bir yürüyüşle başladı ve Deprem Anıtı’na kadar devam etti. Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu anıta kardelenler bırakıldı ve deprem gününe ait fotoğrafların sergilendiği alanlar ziyaret edildi. Sakarya’da da Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Kuran-ı Kerim okundu ve gözyaşlarına hakim olamayan bazı vatandaşlar duygusal anlar yaşadı. Program boyunca, arama-kurtarma faaliyetleri yürüten kurumların stantları gezildi ve Türk Kızılay tarafından ikramlarda bulunuldu.

İstanbul Avcılar’da, Marmara Caddesi’ndeki Deprem Anıtı önünde anma töreni düzenlendi. Törene siyasi parti temsilcileri ve birçok kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan programda meşaleler ve mumlar yakıldı, anıta çiçekler bırakıldı.

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Marmara Depremi’nin 24. yıldönümü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Bakan Özhaseki, depremde hayatını kaybeden vatandaşları anarak, şehirlerin afetlere karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini belirtti. İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılarak güvenli ve sağlam konutlar inşa edileceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hızlı tarama yöntemiyle analiz edilen riskli yapı grubundaki binalardan 1999’da yapımı tamamlanan son bina, Marmara Depremi’nin yıldönümünde kontrollü olarak yıkıldı. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Avcılar’ın depremde hasar gören ilçelerden biri olduğunu ve depreme dayanıklı bir kent inşa etmek için çalıştıklarını belirtti. Riskli binaların yıkımının devam edeceğini ifade etti.

Gaziantep’te yaşayan veteriner hekim Yusuf Yıldızgil, depremde sağ bacağını kaybettiği ‘Leydi’ adlı kediyi bulmak için el ilanlarıyla arama yapıyor. Yıldızgil, bulunana kediyi teslim eden kişiye 3 bin TL ödül vereceğini belirtti ve kedisine bir an önce ulaşmayı umduğunu söyledi.