Deniz Kaplumbağalarının Yuva Sayısı Artıyor: Çevre Bakanlığı Koruma Tedbirleriyle Başarılı Sonuçlar Elde Ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki: Caretta carettaların yuva sayısı 2 bin 551’e ulaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, koruma tedbirleriyle deniz kaplumbağalarının üreme alanlarını ve yuvalarını korumaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tedbirler sonucunda, caretta carettaların nesli tehlike altında olan yuva sayısı, geçtiğimiz yıla göre artış göstererek 2,551’e ulaştı. Özellikle Mersin Göksu deltası, Antalya Belek, Patara, Fethiye Göcek kumsalı ve Köyceğiz Dalyan gibi Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde tespit edilen yuvalar, deniz kaplumbağalarının doğal yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından önem taşıyor.

Akdeniz’deki en büyük yuvalanma alanı olan Antalya Belek Sahili’nde gerçekleştirilen kafesleme çalışmaları sayesinde, insan faaliyetleri ve yaban hayvanlarından kaynaklanabilecek tehditlere karşı caretta carettalar korunuyor. Yumurtadan çıkan minik caretta carettalar, doğal yaşamları olan denize ulaşmak için yol almaya başladılar.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, doğal yaşamın korunmasının ekolojik denge için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak şunları belirtti: “Caretta caretta’ların yumurtalarını kafesleme yöntemiyle koruma altına alıyoruz. Sonrasında yuvadan çıkan minik dostlarımızın, Akdeniz’in mavi sularına güvenle ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. Deniz kaplumbağalarının güvenli bir şekilde denize ulaşabilmeleri için kafesleme yöntemiyle yapılan yuva sayısı, 2,551’e ulaştı. Ekolojik sistemin devamı ve dünyamızın geleceği açısından, sevimli dostlarımıza ve yaşam alanlarına gereken özeni göstermeye devam edeceğiz.”