Türkiye ve Mısır Arasında Diplomatik İlişkilerde Yeni Dönem Başlıyor: Üst Düzey Askeri Yetkililerin Katıldığı Resepsiyonun İlişkilere Olan Etkisi

Kahire Büyükelçiliği’nde 10 yıl sonra bir ilk

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen’nin ev sahipliğinde gerçekleşen bir resepsiyona, uzun bir aradan sonra üst düzey Mısırlı askeri yetkililer de katıldı. Büyükelçi Şen, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “30 Ağustos Zafer Bayramı davetimize Mısır Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Moustafa el Serbiny, Mısır Savunma Bakan Muavini Tümgeneral Abdel Naser ve Savunma Bakanlığı Ataşelikler Daire Başkanı Tuğgeneral Walaa Bibers’in nazik katılımlarından mutluluk duyduk” şeklinde ifade etti. Bu resepsiyon, Arap televizyonlarında da geniş şekilde yer buldu.

İki ülke arasında 2013 yılında Mısır’daki darbeyi takiben büyükelçilerini geri çekerek diplomasiyi maslahatgüzar seviyesine indirdiklerini hatırlatalım. Ancak bu yıl, ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte Türkiye ve Mısır, diplomatik ilişkileri yeniden büyükelçilik seviyesine çıkarmışlardır. Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Salih Mutlu Şen’i görevlendirmiştir.