Son 24 Saatte Türkiye’de Gerçekleşen Büyük Depremler Değerlendirildi

24 saatte 4'ten büyük kuvvette 4 deprem... Prof. Dr. Şükrü Ersoy: 6 Şubat depremi Türkiye'deki bütün fay zonlarını huzursuz etti

Son 24 saat içinde Antalya, Bingöl, Malatya ve Diyarbakır’da 4’ten daha büyük depremler yaşandı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında depremleri değerlendirdi. Ersoy’un yaptığı açıklamalardan bazıları şu şekilde:

“Ülkemiz deprem ülkesi olduğu için günlük deprem aktivitesini değerlendirmek önemlidir. Ancak 6 Şubat depremlerinden sonra bu sayılarda bir artış gözlemliyoruz. Ayrıca depremler çeşitlilik gösteriyor; farklı bölgelerden deprem haberleri geliyor. Bunun en önemli etkenlerinden biri, 6 Şubat depreminin o kadar şiddetli olması ki Türkiye genelindeki fay hatlarını etkiledi. Bu sebeple bu 4 deprem de farklı bölgelerde meydana geldi.

Malatya depremi artçı bir deprem niteliği taşıyor. Şiddetli hissedilmiş olsa da bir artçı deprem olarak değerlendiriliyor. Bingöl ise biraz daha kritik bir bölgede yer alıyor, çünkü Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı’nın birleştiği noktada bulunuyor. Bu da deprem riski yüksek bölgelerdir. Antalya Körfezi’nde ise bildiğim kadarıyla 4’ten büyük bir deprem meydana geldi. Bu bölgeyle ilgili yorum yapmak zor çünkü depremlerin tekrarlama aralığı çok uzun olabilir.

Bildiğimiz deprem tarihimize baktığımızda, Antalya Körfezi ve çevresinde büyük bir yıkım veya büyük bir deprem görülmemiştir. Ancak zaman zaman 4’ten büyük depremler yaşanabilir. Burada canlı fay hatlarının olduğu kesin, ancak büyük bir deprem meydana getirip getiremeyeceğini bilemiyoruz.”

“Diyarbakır’daki deprem ise artçı bir deprem değil, farklı bir yerde meydana geldi. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Arabistan Plakası ile Anadolu Plakası’nın çarpışma izleri üzerinde yaşanan bir deprem. Bu deprem diğerlerinden farklı karakteristiklere sahip. Bu bölgede daha önce büyük depremler de yaşanmıştır, örneğin 1975’te Lice’de meydana gelen ve 6.2 büyüklüğünde olan depremde 2 bin 380 kişi hayatını kaybetmişti. Bu nedenle bu depremi diğerlerinden biraz daha farklı tutmak gerektiğini söyleyebilirim. Bölgede 6’dan daha büyük ve yıkıcı bir deprem oluşturma potansiyeli olduğunu belirtebiliriz, ancak hemen bir büyük depremin olacağını söylemiyoruz.”