15 Temmuz Destanı, 500 Kişilik Dev Prodüksiyonla Sahnelendi

15 Temmuz sahnede de destanlaştı

Sanatın Gücüyle Yeniden Canlanan Tarihi Anlar

Türkiye’nin yakın tarihindeki en kritik dönüm noktalarından biri olan 15 Temmuz darbe girişimi, bu kez sanatın büyülü dünyasında hayat buldu. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, 500 kişilik dev bir ekibin aylar süren çalışmasıyla hazırlanan “En Uzun Gece” adlı eser, Beştepe’deki 2 bin kişilik salonda izleyiciyle buluştu. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Opera ve Balesi gibi pek çok kurumun iş birliğiyle ortaya çıkan 90 dakikalık bu görkemli prodüksiyon, seyircilere duygu dolu anlar yaşattı.

Şiirler ve Bestelerle Örülü Bir Destan

Projenin direktörü Fecir Alptekin, eserin oluşum sürecini anlatırken “Mehmet Akif Ersoy’dan ‘Birlik’, Sezai Karakoç’tan ‘Sürgün Ülkelerden Başkentler Başkentine’, Attila İlhan’dan ‘Ben Sana Mecburum’a kadar pek çok şiir bestelendi” dedi. Ali Otyam ve Aytuğ Ülgen’in müziklerini üstlendiği eserin koreografisini Özgür Adam İnanç, dekor tasarımını ise Özgür Usta yaptı. Sahne arkasında 500 kişilik dev bir ekip, titizlikle çalışarak bu anlamlı projeyi hayata geçirdi.

FETÖ Sahnesinde Siyahın Gücü

Eserin en çarpıcı bölümlerinden biri, FETÖ temalı sahneler oldu. Dekor ve kostümlerde kullanılan simsiyah tonlar, yılan figürleri ve kasvetli atmosfer, izleyenleri adeta o geceye götürdü. Buna karşılık 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Çengelköy Çay Bahçesi gibi mekânların canlandırıldığı sahnelerde ise detaylı dekorlar dikkat çekti. Hatta sahneye gerçekçi bir tank bile yerleştirildi.

Turgut Aslan’ın Hikâyesi Seyirciyi Ağlattı

Eserin en duygusal anlarından biri, 15 Temmuz gazisi Turgut Aslan’ın vurulma sahnesiydi. Aslan’ın kızı Buhara’nın provalar sırasında babasının şapkasını sahneye hediye etmesi, ekibi derinden etkiledi. Alptekin, “Her provada ağladım” diyerek bu anın kendisi için ne kadar özel olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da eseri gözyaşları içinde izleyenler arasındaydı.