2 Bin 700 Yıllık Aigai Antik Kenti’nde Yapılan Kazılarda Yüzlerce Kandil Bulundu

Manisa'da bulundu: 2 bin 500 yıllık...

Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağıköseler Mahallesi’nde yer alan Aigai Antik Kenti, Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiol Kenti’nden biridir. Bu antik kentte 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip olup, gelecek yılın kazı çalışmaları başlamıştır. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Yunusemre Belediyesi, Aliağa Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen bu çalışmalar, antik kentin tarihi yollarını gün yüzüne çıkarmayı ve özellikle Athena Tapınağı bölgesinde yoğunlaşmayı hedeflemektedir.

Son kazılarda, antik kentin çöplük alanı olarak bilinen çukur ile birlikte yüzlerce kandil bulunmuştur. Bu kandiller, tarihimize ışık tutmaktadır. Bulgulara göre, bu kandillerde kullanılan yakıt olarak zeytinyağı tercih edilmiştir. En yeni kandiller 1800 yıllık olup, en eskileri ise 2 bin 500 yıllık geçmişi barındırmaktadır.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Yusuf Sezgin, Aigai Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının başkanlığını yapmaktadır. Prof. Dr. Sezgin, 2023 yılı kazı çalışmalarının mayıs ayı ortalarında başladığını ve faal bir şekilde ilerlediğini belirtmektedir. Bu yılın odak noktası, antik kentin yollarını ortaya çıkarmak ve Athena Tapınağı bölgesinde araştırmaları derinleştirmektir. 2004 yılından beri süren çalışmalarda, birçok kandil ele geçirilmiştir. Prof. Dr. Sezgin, özellikle 2015 yılında bir çöp çukurunda bulunan kandillerin restore edildikten sonra incelenmiştir. Antik dönemde zeytinyağı, hem kandillerde yakıt olarak kullanılmış, hem de vücudu yağlamak için tercih edilmiştir. Prof. Dr. Sezgin ayrıca, antik kentte menengiç yağı üreten atölyelerin bulunduğunu ve zeytinyağı yerine genellikle menengiç yağının mutfakta daha yaygın olarak kullanıldığını ifade etmektedir.

Prof. Dr. Sezgin, daha iyi korunmuş pek çok kandilin Manisa Müzesi’nde bulunduğunu ve ilerleyen dönemde bu eserlerin sergileneceğini belirtmektedir.