2021 LGS Tercih Dönemi Son Buluyor: Öğrenciler Yerleştirmeleri Bekliyor

LGS’de tercih dönemi bugün bitiyor: Liselerde son karar

Bu yıl, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 4 Haziran tarihinde 1 milyondan fazla 8. sınıf öğrencisi tarafından gerçekleştirildi. Sonuçların açıklanmasının ardından tercih dönemi 3 Temmuz’da başlamıştı ve bugün itibarıyla sona eriyor. Tercihlerin sonuçları ise 24 Temmuz’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinde duyurulacak.  LGS kapsamında öğrenci alan okullar için merkezi sınav puanına ve yerel yerleştirmeye dayalı olarak en fazla 3 tercih yapma imkanı sunulacak. Aynı şekilde pansiyonlu okullar için de en fazla 3 tercih hakkı verilecek. 

Merkezi yerleştirme süreci, sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanıyla öncelikli olarak tercihler doğrultusunda yapılan bir yerleştirme sürecidir. Eşit puan durumunda ise öncelik sıralaması Okul Başarı Puanı (OBP), 8. 7. ve 6. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), 8. sınıfta özürsüz devamsızlık gün sayısı, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihi gibi kriterlere göre belirlenmektedir.

Türkiye genelinde toplamda 2.492 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecektir. Bu bağlamda, sınavla öğrenci alan okullara toplamda 206.414 öğrenci kabul edilecektir. Anadolu liselerine 71.022, fen liselerine 40.470, sosyal bilimler liselerine 10.740, Anadolu imam hatip liselerine 42.356 ve mesleki teknik Anadolu liselerine ise 41.826 kontenjan ayrılmıştır. 

Yer değiştirme konusunda ise Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu yıl yapılan “İsteğe Bağlı İller Arası Yer Değiştirme Duyurusu”nda görev süresiyle ilgili bir değişiklik yapıldığını duyurdu. Öğretmenlerin, 30 Eylül 2023 tarihine kadar bulundukları ilde en az üç yıllık hizmet zorunluluğu şartı, 31 Aralık 2023 olarak güncellenmiştir. Bu kapsamda, maddelerde belirtilen koşullara göre öğretmenlerin, görev yaptıkları ilde en az üç yıl, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçenlerin bir yıl ve sözleşmeli olarak görev yaparken kadroya atananların ise toplamda dört yıl çalışma süresini tamamlamaları gerekmektedir.