Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi sürecinde müzakere aşaması, 6 buçuk saatlik görüşmenin ardından tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen ve saat 02.30’da sona eren toplantıda, yetkili konfederasyon olarak masada yer alan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, açıklamalarda bulundu. Yalçın, 11 hizmet kolunda anlaşma sağlandığını fakat oransal zamda mutabakata varılmadığını, son kararı Hakem Kurulu’nun vereceğini belirtti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 11 hizmet kolunda 128 adet yeni ve revize maddenin olduğunu açıkladı. Toplam 291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası oldu. Yalçın, bu toplu sözleşme masasının memurlar açısından önemli bir süreç olduğunu ve uzun süredir emek verdiklerini belirtti.
Ayrıca, Yalçın, memur toplu sözleşmesinde 4688 sayılı yasanın değişmez bir zaruriyet olduğunu vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde sosyal paydaşlarla birlikte çalışıp bu maddenin bir çerçeve oluşturmasını sağlayacaklarını ifade etti.
Genel olarak anlaşmaya varılan konuların olduğunu fakat oransal zamda uzlaşmaya varılmadığını belirten Yalçın, müzakere sürecinde şeflerin, müdürlerin, mühendislerin, şube müdürlerinin ve diğer unvanlardaki memurların durumunun göz önünde bulundurulduğunu ve 3600 ek gösterge konusunun da ele alındığını dile getirdi. 3600 ek gösterge konusu hükümete teslim edilecek ve uygun bir zamanda değerlendirilecek.
Toplu Sözleşme birinci toplantısında belirlenen takvime göre Hakem Kurulu, nihai kararını 31 Ağustos’a kadar verecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi dördüncü toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 11 hizmet kolunda kısmi bir uzlaşmaya varıldığını ve imzaların atıldığını belirtti. Bakan Işıkhan, tüm kamu görevlilerine ve memur emeklilerine hayırlı olmasını dileyerek, çalışanların enflasyona ezdirilmediğini vurguladı.