A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası’na Lider Olarak Katılma Hakkı Elde Etti

Galler - Türkiye maçında çok konuşulan hakem: Matej Jug! 'Collina'dan sonra favori hakemimiz'

A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası Elemeleri D Grubu’ndaki son maçlarında Galler ile 1-1 berabere kalarak lider olarak gruptan çıkmayı başardı. Mücadelede Türkiye’nin golünü Yusuf Yazıcı penaltıdan kaydederken, Galler’in golü Williams’tan geldi. Bu sonuçla birlikte Türkiye, Hırvatistan’ı geride bırakarak 17 puanla grubu lider tamamladı ve tarihinde ilk kez grup lideri olarak bir şampiyonaya katılma hakkı elde etti.

A Milli Takım, bu başarıyı elde etmek için tarihinde ilk kez yabancı bir teknik direktörle çalıştı. İtalyan teknik direktör Vincenzo Montella önderliğinde mücadele eden milliler, Avrupa Şampiyonası Elemeleri’ne Alman teknik adam Stefan Kuntz ile başlamıştı. Ancak beşinci maç sonrası Montella ile anlaşma sağlanmıştı ve takım rotasını değiştirdi. Montella’nın bu başarısı, A Milli Takım tarihindeki 21. yabancı teknik direktör olarak kaydedildi.

A Milli Takım, bugüne kadar 6 kez Avrupa Şampiyonası’na katıldı. Fatih Terim’in yönetiminde 1996, 2008 ve 2016’da, Mustafa Denizli’nin yönetiminde 2000’de ve Şenol Güneş’in yönetiminde 2020’de Avrupa Şampiyonası’na katıldı. Ayrıca Türkiye, maddi imkansızlıklar nedeniyle 1950 Dünya Kupası’na katılamamış olsa da 1954 ve 2002 Dünya Kupalarında mücadele etti.

Uğur Meleke ve Engin Kehale, Cardiff’teki mücadeleyi değerlendirdi. Uğur Meleke, Türkiye’nin değeri 300 milyon Euro’yu aşan bir kadroya sahip olduğunu belirtti ve bu sayıların A Milli Takımı Avrupa Şampiyonası’nın en iyi 10 takımından biri yapmaya yettiğini söyledi. Engin Kehale ise Türkiye’nin EURO 2024’e lider olarak gitme biletini aldığını ve Montella’nın başarılı taktik değişikliklerle takıma yön verdiğini ifade etti.

Türkiye tarihinde ilk kez EURO’ya lider olarak gidiyor. Galler ile oynanan maçta takımların sert bir mücadele sergilediği gözlendi. Montella ve Page, sürpriz hamleleriyle rakiplerine meydan okudular. İlk yarıda Galler, etkili bir oyun sergileyerek golü buldu. İkinci yarıda ise Montella’nın yaptığı değişiklikler ve Galler’in fiziksel düşüşü, Türkiye’nin oyununu etkiledi ve beraberlik golünü bulmasını sağladı. Türkiye, bu skorla tarihinde ilk kez EURO’ya lider olarak katılma hakkı elde etti.

Maçın dikkat çeken bir diğer noktası da hakem Matej Jug’un performansı oldu. Sloven hakem, takdir hakkını Türkiye lehine kullanarak tüm tartışmalı pozisyonlarda doğru kararlar verdi. Bu skorla birlikte Türkiye, EURO 2024 öncesi doğru saha planlamasının da mesajını verdi.

Türkiye’nin başarı grafiği ve kadro değeri göz önüne alındığında, çeyrek finale yükselme hedefinin gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Türkiye’nin EURO 2024’te başarılı bir performans sergileyebilmesi için şanslı bir kura çekimi ve seyirci avantajı da önemli olacaktır. Türk halkı olarak, takımımızın bu turnuvada daha fazlasını başarabileceği umuduyla beklemeye başladık.