Açık Öğretim Sınavları Yüz Yüze Dönüyor: Kopya Skandalı Ardından MEB’den Önlem!

Kopyacılar sustu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz ay ortaokul ve lise kademeleri için açık öğretim kurumları sınavlarının yüz yüze yapılacağını duyurdu. Pandemi nedeniyle çevrim içi olarak düzenlenen sınavlarda geçtiğimiz yıl yaşanan kopya skandalı, Hürriyet tarafından ortaya çıkarılmıştı. Açık Öğretim Lisesi (AÖL) öğrencileri, 11 gün boyunca erişime açık olan sınavlara istediği zaman girebiliyor ve bu süre içerisinde kopya çekmeye imkan sağlayan Telegram gruplarını kullanıyordu. Ancak MEB, kopya skandalının ardından ilgili tespitler yaparak sınavı iptal etmişti.

Bu yıl sınavların tekrar yüz yüze yapılacağı kararı alınmış olmasına rağmen, Telegram gruplarında sessizlik hüküm sürüyor. Açık Öğretim Lisesi’ndeki son sınavlar öncesinde aktif olarak kullanılan gruplarda, bir süre önce sınavların yine çevrim içi olabileceği yönünde tahminler yapılıyordu. Ancak bazı grup üyeleri ise sınavların yüz yüze olması durumunda endişe duyduklarını dile getirdi. Bu kararın devlet için mali yük getireceğini ifade edenlerin yanı sıra, resmi karara rağmen online sınav umutlarını koruyanlar da bulunuyor. Sınavlarda kullanılan eski soruları elde etmeyi amaçlayan üyeler ise çabalarının sonuçsuz kaldığını belirterek hayal kırıklığı yaşadılar.

Grupta yer alan bazı kullanıcılar yüz yüze sınavları doğru bulurken, kopya çekmenin bu şekilde mümkün olmadığına dikkat çektiler. Öte yandan, yüz yüze sınavların fikrini beğenmeyenler ise çevrim içi sınavların daha uygun olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan sınavlarda, öğrenciler sınava girdikleri bilgisayar ekranı dışında cep telefonlarıyla sınav sorularını kolaylıkla fotoğraflayabiliyorlardı. Telegram gruplarında bulunan diğer öğrenciler ise bu soruların cevaplarını araştırarak sınavdaki öğrenciye hızla iletiyorlardı. Bu şekilde, aynı dersten sorumlu olan öğrenciler önceden öğrenilen cevaplar sayesinde sınav sorularını rahatlıkla çözebiliyorlardı. Ancak bu kez MEB’in kopya önlemleriyle bu durumun tekrar yaşanması önlenmiş oldu.