Afganistan’dan Tahliye Edilen Sivil Afkanlar, Arnavutluk’ta Belirsiz Bir Gelecekte Bekliyor

Taliban’dan kaçtılar, vize engelini aşamadılar

ABD’nin, Afganistan’dan tahliye sürecinde, ülkeyi terk etmek isteyen binlerce sivil Afgan’ı da kurtardığı biliniyor. Ancak vize işlemleri sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle, ülkeyi terk etmek üzere yola çıkan Afganlar, Arnavutluk’ta beklemek zorunda kalmışlar. Hatta birçoğu, ülkede bir iş bulup hayata tutunmaya çalışmaktadır. Fakat vize sürecinin karmaşık hale gelmesi nedeniyle, Afganların Arnavutluk’ta beklemeleri halen devam etmektedir. Başkent Tiran’a 70 km uzaklıktaki Shengjin kasabasında kendilerine tahsis edilen geçici evlerde yaşayan yüzlerce Afgan, kendilerine verilen sözlerin gecikmesi nedeniyle endişe içerisindedirler.

Yüzlerce Afgan, ülkesini terk etmeden önce ABD vizesi almayı umut ederek yola çıktılar. Ancak Arnavutluk’a geldiklerinde durum daha karmaşık bir hal alınca, birçoğu uzun süredir vize bekliyor ve ülkede normal bir hayat yaşayamıyorlar. Halihazırda 3200’den fazla Afgan uyruklu, kendilerine gösterilen deniz kıyısındaki tatil beldesinde kalmaya devam etmektedirler. Afganistan’dan ABD umuduyla çıktıkları yolculuğun her geçen gün daha da uzadığını düşünen göçmenler, bir gün Atlantik Okyanusu’nu aşabilecekleri günü beklemektedirler.

Tiran yönetimi, Afganları nihai adresleri olan ABD’ye gitmeden önce bir yıl daha barındırmayı kabul etti. Bir iş bulmaları halinde ise Afganların ülkede daha uzun süre kalmasında bir sorun görmediklerini belirttiler. Ancak birçok Afgan, ülkeden ayrılarak yeni bir hayat kurmanın stresiyle geçirdikleri ayların sonunda, ABD vizesi işleminin tamamlanması için gün saymaktadırlar.