KUM TANESİ, CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE- Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu’nun açıklamalarına göre, meteorların görsellerine baktığımızda, öncelikle turkuaz ya da camgöbeği renkte bir ışık ortaya çıkıyor. Bu ışığın, magnezyum bakımından zengin olduğunu gösterdiği düşünülüyor. Daha sonra, sarımsı bir renk görülüyor ve bu da sodyum bakımından zengin olabileceğini gösteriyor. Meteor düştüğünde parçalara ayrılıyor gibi görünmesine rağmen, hiçbir artık düşmediği bir durumda olduğu düşünülüyor. Perseid yağmurunda gözlemlenen göktaşlarının genellikle bir kum tanesi ile ceviz büyüklüğü arasında olduğu biliniyor. Ancak, bu görülen meteor, yüksek bir ışınım oluşturması nedeniyle daha büyük olabilir. İlginç bir şekilde, bu kadar küçük meteorlar bile bu tarz devasa ışıklara sebep olabiliyor. Bu günlerde akşam saatlerinde gökyüzüne baktığınızda bir veya iki tane meteor gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca meteor düşmesinin depremle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Zaten çoğunlukla hiçbir artık düşmemekte ve yaydığı ışığın da etkisi olmamaktadır. Yılda toplamda bin ton meteor parçasının dünya üzerine düştüğü tahmin edilmektedir. Eğer depremle bir bağlantısı olsaydı, durumu siz düşünün.
AĞUSTOS AYINDA GÖKYÜZÜNÜ SEYREDİN- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan, böyle dönemlerde yoğunlaşan meteor yağmurlarından biri olan “Perseid”ler hakkında bilgi veriyor. Bu meteorlar genellikle gece yarısından sonra gözlemlenebilirler. Genellikle küçük boyutta ve kütlededirler ve yer yüzeyine ulaşmadan yanıp tükenirler. Perseid dışında, yıl boyunca farklı aylarda yoğunluğu daha az olmakla birlikte 10 kadar meteor yağmuru gözlenebilir bir ışık izi sunarlar. Depremlerle hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Deprem ve meteor olayları tamamen farklı fiziksel süreçlerle meydana gelirler. Meteorlar uzaydan Dünya’ya gelen ve yanarak küçük kayalar olan, depremler ise yerkabuğundaki kırılmalar sonucunda ortaya çıkan titreşimlerin yayılarak ortamı sarsması olarak bilinir. Perseid’ler, gökyüzünde güzel bir ışık gösterisi sunmak için bu günlerde sahnedeler. Özellikle 12 Ağustos gecesi, yapay ışıkların olmadığı karanlık bir bölgeden gökyüzünü izlemeye davet ediyoruz.
PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR- Perseid yağmuru, ağustos ayının başında gerçekleşen bir meteor yağmurudur. Bu göz kamaştırıcı parlayan meteorlar, Perseus yıldız takımından gelmektedir. Bu olay, Dünya’nın yolunda kalan toz ve kum parçalarının atmosfere giriş yaparak yanması sonucu meydana gelir ve 109P/Swift-Tuttle adlı kuyruklu yıldızın yolunda bulunur. En yoğun zamanlar genellikle 11-12-13 Ağustos gibi tarihlerde rastlanırken, etkisi genellikle bir hafta öncesinde ve sonrasında da hissedilebilir.