AK Parti Sokak Hayvanları Düzenlemesi

O teklif vekilleri ikiye böldü: ‘Tek çare uyutma’  olmamalı




AK Parti Sokak Hayvanları Düzenlemesi

AK Parti, Sokak Hayvanları için Yeni Düzenlemeyi Gündeme Getirdi

AK Parti, sokak hayvanları düzenlemesini tamamlayarak önceki gün vekillerin imzasına açtı. Teklif metni imzaya açılmadan önce AK Parti Grubu, Abdullah Güler başkanlığında kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Edinilen bilgiye göre, son AK Parti MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Meclis kapanmadan Genel Kurul’dan geçirin” talimatını verdiği sahipsiz sokak hayvanları düzenlemesi tartışıldı. Toplantıda mevcut teklifte yer alan “uyutma” maddesi AK Partili vekilleri ikiye böldü.

Toplantıda bazı milletvekillerinden söz konusu uygulamaya yönelik şu itirazlar geldi: “Uyutma neye göre yapılacak? Örneğin bir veteriner hayvanın ‘agresif’ olduğunu söyledi ve uyutma kararı aldı. Bir başka veteriner çıkıp da bu konuda dava açarsa ne olacak?”, “Veterinerlik Meslek Kanunu’nda uyutma hakkı varsa bu işin dayağını biz niye yiyoruz?”, “Yasada ‘ötanazi’ kelimesini kullanmak doğru değil; itlaf denmeli. Ötanazi kelimesi yüksek yargıdan döner”

Yapılan Düzenlemeler

Bugün (cuma) Meclis Başkanlığı’na sunulacak olan teklifte yer alan önemli düzenlemeler şöyle:

  • Kuduz tehlikesi olan, hastalıklı, saldırgan, vahşi, başıboş köpekler, belediyelerin kuracağı barınaklara alınacak.
  • Hangi hayvanların uyutulacağına belediyelerin bünyesinde kurulacak veteriner hekimler kurulu karar verecek.
  • Uyutulması gerekmeyen sahipsiz köpekler, sokaklardan toplandıktan sonra kısırlaştırılacak ve barınaklarda takip edilecek.
  • Yeterli barınakları oluşturmak ve sahipsiz köpekleri sokaklardan toplamak için belediyelere iki yıllık süre verilecek. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen yerel yöneticiler, bir yıldan üç yıla kadar hapse çarptırılacak.
  • Sokak hayvanlarını toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları artırılacak.
  • Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak.
  • Evcil hayvanını sokağa atanlara veya yasaklı ırkların üretimini yapanlara hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek, bu kişilerin bir daha hayvan sahiplenmesi mümkün olmayacak.