AK Parti, Yargı Paketiyle Soruşturma Sürecini Hızlandırmayı Planlıyor

8. yargı paketine ‘fenomen’ maddesi

AK Parti, yeni yılda Meclis’e sunmayı planladığı yaklaşık 60 maddelik yargı paketinde, fenomenlerle ilgili soruşturma sürecinin daha hızlı yürütülmesini sağlamak amacıyla Ceza Muhakemesi Kanunu’nda bazı değişiklikler yapmayı düşünüyor. Bu çerçevede, fenomenlerin şirketlerine veya malvarlıklarına, soruşturma süreci başladıktan sonra MASAK raporu beklenmeden geçici tedbir uygulanması planlanmaktadır.

Şu anda geçerli olan düzenlemede, Cumhuriyet savcısı bir ihbar üzerine veya kendi başına soruşturma başlatabilir. Şüpheli işlemlere ilişkin olarak Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından savcılığa bildirildikten sonra Sulh Ceza Hakimi, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirtilen şartlar yerine getirildiğinde koruma tedbirleri uygulayabilir. Bu raporun hazırlanması için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Yüzlerce fenomeni etkileyen bu düzenleme, soruşturma sürecinin daha hızlı ilerlemesini amaçlamaktadır.

AK Parti yetkilileri, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Görünürde yasal, meşru ve ticari bir iş gibi görünmektedir. Ancak aslında terör finansmanı ve kara para aklama gibi faaliyetler yürütülmektedir. Klasik bir ihbarla soruşturma başlatılır, MASAK’a yazı yazılır ve MASAK raporu beklenir. Ancak MASAK raporu beklenmeyebilir. Acil ve hızlı şekilde hareket etmek gerekmektedir. Bu kişiler saniyeler içinde para işlemleri yapmaktadırlar. MASAK’a zaman verilebilir. 15 gün veya 1 ay içinde MASAK raporu doğrultusunda işlemler yeniden değerlendirilebilir.”

Bu tür suçlarda özellikle örgütlü yapıların malvarlıklarına hem el koyma hem de yönetme konusunda MASAK ile birlikte düzenlemeler yapılacaktır. Örnek olarak Dilan Polat vakasında olduğu gibi, bu bir şirket gibi görünebilir, ancak aslında normal bir satış veya ticari faaliyet bulunmamaktadır. Aslında aralarında sürekli para transferleri, para aklama, yüksek faturalar ve gerçeğe aykırı belge düzenleme gibi durumlar vardır. Bu düzenleme tüm fenomenleri etkileyecektir.