Türkiye’de akredite olan programların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre, 2023 YKS Kılavuzunda en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116’ya yükseldi. Akredite olan toplam program sayısı ise 1209 olarak belirlendi. 42 üniversite, 10 ve üzerinde akredite lisans programına sahip bulunuyor. Yıllara göre bakıldığında ise üniversitelerin akredite lisans program sayısı ortalaması 2018’de %6,89 iken, 2023 yılında %10,42’ye yükseldi. Bu oranın 2022’de %9,46 olduğu görüldü.
Türkiye’de akredite lisans programı sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi 56 programla birinci sırada yer alırken, onu 55 programla Sakarya Üniversitesi, 42 programla Hacettepe Üniversitesi takip etti. Atatürk Üniversitesi 41 programla dördüncü, Ege Üniversitesi 39 programla beşinci, Erciyes Üniversitesi 35 programla altıncı, İstanbul Teknik Üniversitesi 34 programla yedinci, Başkent Üniversitesi 33 programla sekizinci, Yıldız Teknik Üniversitesi 31 programla dokuzuncu sırada yer alırken, İstanbul Medipol Üniversitesi 29 programla 10. sırada bulunmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yaptığı açıklamada, üniversitelerin kalite odaklı anlayışını benimsemesi gerektiğini vurgulayarak, “Üniversitelerimizi kalite süreçlerine uyum sağlamaları yönünde teşvik etmeye ve desteklemeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Özvar, doktora programı açacak üniversitelerin akredite program sahibi olma şartını getirdiklerini belirtti. Aynı şekilde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezi gibi akademik birimler kurmak isteyenlerin de akreditasyon şartını karşılamaları gerektiğini açıkladı. Özvar, “Üniversitelerimizin tamamının 2027 yılına kadar akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
Özvar ayrıca, uluslararası öğrenci sayısının artmasının yanı sıra bu öğrencilerin kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası öğrencilerin sayısı kadar kalitesinin de artması önceliğimizdir.” şeklinde konuştu. Özvar, “Eğer gerekli mevzuat altyapısı çalışmalarını tamamlamaz, uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda dünya standartlarında işlemler tesis etmezsek Türk üniversitelerinin itibarına yönelik dünya ölçeğinde olumlu itibarımız kaybolabilir” uyarısında bulundu.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülen “Üniversite İzleme ve Değerlendirme” çalışmaları kapsamında, üniversitelerin gelişimini izlemek ve değerlendirmek amacıyla her yıl Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu yayımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, belirlenen kriterlere göre üniversitelerin gelişimini takip etmek ve değerlendirmektir.