Anayasa Mahkemesi, Milletvekili Atalay’ın Başvurusunda Hak İhlali Kararı Verdi

AYM'den Can Atalay kararı: ihlal ve yeniden yargılama

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve 14 Mayıs’ta milletvekili seçilen Atalay’ın bireysel başvurusu, dün Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından ele alındı. AYM Genel Kurulu, Atalay’ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine, ihlal ve yeniden yargılama kararı verdi. Karar, 5’e karşı 9 oyla ve oyçokluğuyla alındı. Toplantıya katılamayan bir üye de mazeret bildirdi.
AYM kararı, yerel mahkemeye gönderildi ve infazın durdurulması ve tahliye talep edildi. Yerel mahkemenin, Atalay hakkında infazın durdurulması ve tahliye kararı vermesi bekleniyor.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kararın ardından sosyal medya hesabından, “Anayasa Mahkemesi’nin, Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı, ülkemizde kalan demokrasi ve yargı bağımsızlığı için hayati öneme sahiptir. İlk derece mahkemesi kanunlar gereği, bu kararı hemen yerine getirmeli ve ülkemiz bu utançtan kurtulmalıdır” şeklinde bir paylaşım yaptı.