Antakya’da Canlı İnsanla Yapılan Deprem Testi Şaşırttı

Yıkım sırasında içine insan koyup test ettiler... Şantiye yetkililerinden tepki: Hukuki süreç başlatıyoruz

Hatay’da Tamamlanan Mahkeme Sürecinin Ardından Canlı İnsanla Gerçekleştirilen Deprem Testi Tartışma Yarattı

Hatay’da mahkeme süreci tamamlanan binaların yıkımlarına devam edilirken, Antakya ilçesi Cumhuriyet Caddesi’nde bir binanın yıkımı sırasında, deprem kabini üreten firma tarafından canlı insanla gerçekleştirilen sağlamlık testi, yıkım ekibinin tepkilerine neden oldu.

İçerisine manken yerine canlı insan konulan teste tepki gösteren şantiye sorumlusu Osman Karslı, “Kilitli olduğu için içerisinde insan olabileceğini düşünmedik” açıklamasında bulundu. Karslı, yaşananları şu şekilde aktardı:

“Bu alanda yıkımı biz yapıyoruz ama bilgimiz dışında bazı olaylar oldu. İstanbul’dan gelen bir ekip deprem ile bir kabin üretiyor ve kabini denemek için buraya getirmişler. 3 tane kabin yerleştirmişler. Depreme karşı dayanıklı diye test yapıyorlar. Bu konuyla alakalı bilgim yok zaten böyle bir şeyden haberim olsa izin vermezdim. Bu işlem benim bilgim dışında oldu. Kendileri konuyla ilgili testi daha önce dışarıda yaptıklarını normal insan değil de maket koyarak daha fazlasını test ettiklerini söyleyerek burada böyle bir işlem yapmışlar. Bu işlem normalde benim bilgim dışında, kesinlikle böyle bir şey den bilgim yok, buna izin vermezdim.”

Şantiye sorumlusu Osman Karslı, hukuksal süreç için avukatların işlem başlattığını vurgulayarak, “Biz normalde binayı komple kontrol ediyoruz. Binanın içinde hiçbir şey yoktu. Deprem kabinleri vardı ama kilitliydi. Kilitli olduğu için içerisinde insan olabileceğini düşünmedik” ifadelerini kullandı.