Antalya Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi “Görevden Dolayı Hemşirelere Haksız Cezalandırma” Kararıyla İstifa Etti

‘Mobbing’ci başhekim yönetici olamayacak

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen müfettiş soruşturması, Antalya Kumluca Devlet Hastanesi’nde yaşanan olayla ilgili sonuçlandı. Hemşireler Merve Şahiner Çalışkan ve Ayşe Yetkin’e, görev yerini terk etmeleri nedeniyle ceza olarak “Ben salağım servisimden başka servise gittim” ifadesinin A-4 kağıdına 500 kez yazdırılması olayında, dönemin başhekimi olan Uzman Doktor Ayşegül Alkan hakkında ihtar puan cezası ve görev yeri değiştirme kararı verildi. Soruşturma sonucunda Alkan’ın çok yüksek bir ceza puanı aldığı belirtildi ve meslek hayatı boyunca bir daha yöneticilik yapamayacağı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, önemli sonuçlar doğuran bu soruşturma hakkında bilgi vererek, “Müfettişlerimizin raporuna göre, söz konusu hekime oldukça yüksek bir ceza puanı verildi. Şu anda Finike Devlet Hastanesi’nde hekim olarak görev yapan Alkan, bu ceza puanına dayanarak meslek hayatı boyunca yöneticilik yapamayacak” dedi.

Olayın ardından Kumluca savcılığı, iki hemşirenin şikayeti üzerine Alkan hakkında ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ suçlamasıyla iddianame düzenlemiş ve dava açılmıştı. İddiaya göre Alkan, iki hemşirenin görev yerlerinde olmadığını tespit edince onları azarlamış ve A-4 kağıdına 500 kez “Ben salağım servisimden başka servise gittim” yazmalarını istemişti.

Hemşireler, böyle bir cezayı kabul etmediklerini ve resmi disiplin yönetmeliğinin uygulanması gerektiğini savunmuşlardı. Ancak bu öneri başhekim tarafından kabul görmeyince Çalışkan ve Yetkin, A-4 kağıdına “Başhekimin ısrarıyla kaleme alınmıştır” notu düşerek imzalayarak 7 sayfalık metni yazmışlardı.

Olayın ardından tepkilerini dile getiren hemşireler, yaşadıklarının gerçekten üzücü olduğunu ve haklarını sonuna kadar arayacaklarını ifade etmişlerdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise tepkilerin ardından yaptığı açıklamada, Antalya Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi’nin görevinden uzaklaştırıldığını ve sözleşmesinin feshedildiğini belirterek, böyle bir davranışı kabul etmenin mümkün olmadığını dile getirmişti.