Antalya Turistlerin Başını Ağrıtıyor!

Turist nasıl kaçırılır

Antalya’da Turistlerin Başına Gelenler! Sahte Parfümcüler ve Hanutçuların İstilası

Antalya’nın en popüler turistik bölgeleri olan Kalekapısı, Kaleiçi, Kazım Özalp Caddesi ve Cumhuriyet Meydanı, sahte parfümcüler, hanutçular ve dilencilerin yoğunluğuna maruz kalıyor. Turistler, otobüsten indikleri anda para koparmaya çalışan dilencilerle, zorla satış yapmaya çalışan parfümcülerle ve restoranlarına götürmeye çalışan hanutçularla karşı karşıya kalıyorlar. Turistlerin bu durumdan rahatsızlık duyması üzerine, esnaf dernekleri ve meslek odaları isyan ediyor.

Antalya’nın turistleri karşıladığı Cumhuriyet Meydanı’ndan itibaren, turistlerin çilesi başlıyor. Sahte parfüm satıcıları, poşetlerinde taşıdıkları parfümleri turistlere yüksek fiyatlarla satmaya çalışırken, bazıları ise turistlerin çantasının içine ürünleri zorla yerleştirmeye çalışıyor. Bu durumdan kaçmaya çalışan turistler ise Kalekapısı’ndaki Attalos Meydanı ve Dönerciler Çarşısı’nda hanutçu ekibiyle karşılaşıyor. Hanutçu ekipler, turistleri bağırarak, ıslık çalarak veya yollarını keserek restoranlarına yönlendirmeye çalışıyor.

Dondurmacılar ise turistlerin önünü keserek zorla fes taktığı veya dondurma tutuşturduğu tacizlerde bulunuyor. Turistlerin bu durumdan kaçıp sakin bir yerde dinlenmesi ise dilencilerin hedefine girmeleri anlamına geliyor. Bölge belirleyen dilenciler, özellikle yabancı turistleri hedef alıyor.

Kurallara Uymayanlara Zabıta ve Polis Müdahale Ediyor

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Candemir Zoroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Turizmin olumsuz etkilendiği her konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bu konuda ilgili kamu kurumlarına bilgi aktarıyoruz ve gerekli önlemleri alıyoruz. Son şikayetler doğrultusunda, zabıta ve emniyet ekipleri sahte parfüm satıcılarına karşı mücadele başlattı” dedi.

Esnaf dernekleri de bu durumdan oldukça rahatsız. Kalekapısı Esnafını Kalkındırma ve Güçlendirme Derneği Başkanı Hasan Kilit, “Tedbirler yetersiz, turistler aldatılıyor. Esnaf olarak daha fazla polis ve zabıta denetimi istiyoruz” diye belirtti. Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya ise, “Şikayetler ülkenin imajını düşürüyor, sorunlu bölgeleri bildiğimiz için bazen rotayı değiştiriyoruz” dedi.

Bölgedeki esnaf ise yaşadıkları sorunları şu şekilde dile getiriyor:

  • Metin K.: “Zaman zaman denetim oluyor ama ceza kesilen bir saat sonra geri dönüyor.”
  • Nurettin B.: “Sahte parfüm satıcıları turistleri korkutarak satış yapıyor. Bu durum Antalya Valiliği’ne çok yakın gerçekleşiyor.”
  • Deniz Ç.: “Sadece davet olsa iyi ama iş taciz noktasına kadar gidiyor.”
  • Mustafa K.: “Parfüm satın almak istemeyen turiste küfür edenler var. Bu durumun adı ahlaksızlık.”