Antalya’da 2009 yılında başlayan 112 Acil Çağrı Merkezi sistemi, Türkiye’nin pilot bölgesi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Bu sistem sayesinde tüm acil durum ihbarları tek bir çatı altında toplanıyor. Sağlık, emniyet, jandarma, itfaiye, orman ve sahil güvenlik gibi 6 kurumu bünyesinde barındıran 112 Acil Çağrı Merkezi, günlük olarak birçok ihbar alıyor.
2023 yılına ait verilere göre, Antalya’nın 2 milyon 700 binden fazla nüfusa sahip olan ilinde, sadece 8 ay içinde 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 2 milyon 500 bin ihbar yapıldı. Bu çağrıların yüzde 51’i emniyete, yüzde 34’ü ise sağlık birimlerine yönlendirildi. Ancak, 8 aylık süre içinde gelen 2.5 milyon ihbarın yüzde 64’ü gereksiz çağrılardan oluştu.
112 Acil Çağrı Merkezi’nin Müdürü Mehmet Koçak, bu durumun çalışma saatlerinin büyük bir kısmını aldığını belirtti. Koçak, çeşitli gereksiz çağrı örnekleri vererek durumu açıkladı. Arayan vatandaşların bazen refüj sulama talepleri olduğunu, bazı kişilerin damat adayının arka plan kontrollerini istediğini, kovanı terk eden arılar için kendilerini aradığını, bir kişinin balkondan düşen halısı nedeniyle yardım talep ettiğini, ağaca takılan uçurtma için çağrı yaptığını ve TV programına canlı bağlanmak isteyen birinin kendilerine başvurduğunu ifade etti. Ayrıca, yeni konuşmaya başlayan bir çocuğun anne tarafından rahatlatma amaçlı arandığını da belirtti.
Koçak, 2009 yılında gereksiz çağrı oranının yüzde 94 olduğunu, ancak bu oranın bugün yüzde 64’e düştüğünü söyledi.
Turistlerin de zaman zaman gereksiz çağrılarda bulunduğu belirtiliyor. Özellikle cep telefonlarının internetinin çekmediği durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayan yabancılara, bu hattın bu tür şikayetler için meşgul edilmemesi gerektiği anlatılıyor. Çağrıları karşılayan Kübra Baz, gereksiz çağrıların gerçek acil vakaların önüne geçtiğine dikkat çekti. Ancak, önemli çağrılara yetişmede sorun yaşadıklarını belirterek, “Amacımız acil durumlarla ilgilenmek ve bu hattın meşgul edilmemesi önemlidir” dedi.