Antalya’da Örtü Altı Tarımda Yenilik: Kahve Üretimi Başarıyla Gerçekleştirildi

İklim değişikliği ‘kahve’ye yaradı

Antalya, Örtü Altı Üretimde de Adından Söz Ettiriyor

Antalya, turizmin yanı sıra örtü altı üretim sektörü ile de ön plana çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda tropikal meyvelerin üretim merkezi haline gelen Gazipaşa’nın ardından Manavgat’ta da muz üretimi yaygın hale geldi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM), iklim değişikliğiyle birlikte kentte üretimi mümkün olan bitkiler üzerine çalışmalarını sürdürüyor. 40 yıl önce açık alanda denenen ancak başarılı olunamayan kahve bitkisi ile ilgili uzun süredir çalışmalar yürüten BATEM mühendisleri, iklim değişikliği sayesinde örtü altı üretim tekniğiyle kahve yetiştirmeyi başardı. Bitki 5 yaşına geldiğinde 5 kilo yaş meyve veriyor ve 1 kilo kahve alınabiliyor.

BATEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Dilek Güven, kahve bitkisinin çiftçiler için alternatif bir ürün olması için uzun süredir çalıştıklarını belirtti. Dr. Güven, “Yıllar önce kahve yetiştiriciliği denenmişti ancak iklim koşulları uygun değildi. Ancak şu anda Türkiye de iklim değişikliği etkisiyle farklı bir süreç yaşanıyor. Akdeniz sahil şeridinde yetişmesi mümkün olmayan meyve türleri artık yetiştirilebilir hale geldi. Uzun zamandır muz üretimi yapıyoruz ve bu masraflı bir süreçti. Artık seralar sayesinde üreticiler muz yetiştirebiliyor” dedi.

Kahvenin de muz gibi özel iklim koşullarına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Dr. Güven, “Talep her geçen gün artıyor. Telefonla arayanlar olduğu gibi sahada ürünü inceleyenler de bulunmakta” şeklinde konuştu.